fills

Editorial DeBolsillo L’amarg despertar a l’edat adulta

Editorial DeBolsillo ha reeditat en català i castellà el primer llibre de l’historietista gràfic Aleix Saló “Fills dels 80. La generació bombolla” publicat el 2009 a l’editorial Génat. Aleix Saló és un del humoristes gràfics actuals amb més repercussió gràcies als seus treballs d’animació o les seves vinyetes periòdiques en diferents mitjans. I és autor també d’una obra que sobresurt per la seva implicació creixent en el món polític i social que ens envolta en àlbums tan corrosius i càustics com “Simiocràcia” (2012) o “Euromalson” (2013).

El còmic “Fills dels 80. La generació bombolla” és una mirada simpàtica i irònica a la generació dels 80 que va créixer en certa mesura l’empara dels pares abans de l’esclat de la crisi. El llibre és una divertida paròdia d’aquest món juvenil còmode i sobreprotegit que es fot la gran patacada quan desperta a la dura i crua realitat del treball precari, la temporalitat, els sous baixos o el preu desorbitat dels pisos que els impedeix marxar de casa. Un pas a l’edat adulta força traumàtic que el mateix autor reflectiria amb més duresa i sentit crític a ”Españistán: este país se va a la mierda”.

El dibuixant de Ripollet desglossa el retrat generacional dels 80 en diferents capítols temàtics conformadors per descriure la influència de referents de la cultura popular com les bandes de rock, els programes televisius o les pel·lícules d’aquella època. També evoca l’etapa escolar, els desequilibris i abusos del mercat laboral, els problemes causats per la bombolla de l’habitatge o el compartir pis, l’educació sexual o el món de les drogues.

Aleix Saló practica un traç d’estil molt sintètic nascut del llenguatge clar, directe i contundent de les vinyetes. Destaca pels seus ninots que ens recorden la forma d’una patata o una pera, mancats de rostre i, per tant, d’expressivitat. Però el minimalisme de les seves il·lustracions va acompanyat d’una capacitat extraordinària per arrancar la comicitat a partir de les situacions imaginades i uns diàlegs i comentaris de gran mordacitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada