Els Mossos d’Esquadra han recuperat aquest dimecres al matí el fòssil d’esquelet que va ser sostret el passat mes de maig al jaciment d’ous de dinosaure de Pinyes, a Coll de Nargó. La peça s’ha localitzat a peu de carretera, prop del Mirador del Cretaci, que és el jaciment d’on va ser sostreta, segons fonts policials.

La policia ha pogut recuperar el fòssil, de 65 milions d’anys d’antiguitat, després d’haver rebut una trucada anònima poca estona abans, que ha donat una ubicació aproximada on els lladres havien abandonat el fòssil.

La peça va ser sostreta quan els investigadors ja havien deixat les restes a punt per tal de ser retirades i començar-ne l’anàlisi. Encara es desconeix de quin tipus de vertebrat es tracta, però en cas que fos l’esquelet d’un dinosaure podria ser una troballa de gran valor.

Durant aquest temps, la policia ha estat investigant quines haurien pogut ser les motivacions del robatori. En aquest sentit, des de l’Institut de Paleontologia de Catalunya Miquel Crusafont van fer una crida als lladres perquè tornessin l’esquelet, atès que fins que no se’n faci una anàlisi científica a fons el fòssil no té cap valor. El cap d’investigació del Mesozoic de l’ICP, Àngel Galobart, ja va avançar que fins ara no s’havien trobat amb cap incident com aquest i que a partir d’ara prendran mesures de seguretat més estrictes a l’hora de custudiar les restes.

Jaciment reconegut internacionalment

El jaciment de Pinyes de Coll de Nargó és un dels més importants del món en ous de sauròpode, datats de fa uns 70 milions d’anys. La zona concentra la posta d’ous de dinosaure més completa d’Europa i una de les millors del món.