Rècord d’inscrits en la cinquena edició de la competició WRO d’Andorra Telecom

La cinquena edició de la World Robotic Olympiad (WRO), la competició que organitza al nostre país Andorra Telecom, s’internacionalitza i acull deu equips de La Seu d’Urgell, que se sumen als disset andorrans. L’important nombre de participants, rècord de la prova andorrana, respon al creixement espectacular de l’afició per la robòtica entre els joves.

El Centre de Formació Professional d’Aixovall acollirà el proper 20 de juny la prova de robòtica educativa, que fomenta de manera lúdica el coneixement de la robòtica entre els infants amb la voluntat de despertar el seu interès per la tecnologia i l’enginyeria.

La prova andorrana agrupa reptes independents de la competició regular en cinc categories: WeDo (ente 6 i 10 anys) Star (entre 7 a 12 anys) Elementary (entre 7 i 12 anys), Roockie (entre 13 i 15 anys) i Junior (entre 13 i 15 anys). Els estudiants, amb l’orientació d’un mentor i distribuïts en equips, han de construir i programar un robot innovador per superar un repte proposat per l’organització.

Joan Rovira, entrenador dels equips andorrans, i Inés Martí, responsable d’Esdeveniments d’Andorra Telecom, juntament amb l’Elena Torres, Jaume Torres i Maina Rovira han presentat aquest dimarts la cinquena edició de la WRO que té com a temàtica global el transport intel·ligent.

Aquest sector està desenvolupant importants automatitzacions com són: la conducció sense la intervenció humana i a través del control robòtic, uns canvis que han de contribuir reduir els accidents, evitar embussos i permetre reduir l’espai per conduir i estacionar. El repte d’aquest any consisteix en construir un robot que pugui actuar com un veritable vehicle autònom que desplaci passatgers des d’una posició d’inici a una àrea objectiu.

Inés Martí ha ressaltat l’important xifra d’equips andorrans inscrits, “el que representa un salt quantitatiu respecte a la passada edició, en la que hi van participar sis equips.” Martí s’ha mostrat convençuda que “s’està començant a recollir els fruits d’una aposta ferma no només d’Andorra Telecom, sinó també dels sistemes educatius del país, que han anat incloent la robòtica en els currículums educatius i activitats extraescolars, com de les famílies que es mostren més receptives a que els seus fills facin aquesta activitat”. Per a la responsable d’Esdeveniments d’Andorra Telecom, el més important “és que el dia 20 tothom passi una bona estona i la competició sigui una festa”. Martí ha afegit també que “la incorporació de les noies en aquestes activitats és un repte per a tothom”.

Joan Rovira, entrenador dels equips andorrans ha destacat “la progressiva evolució dels equips andorrans que comencen a destacar en algunes proves internacionals”, subratllant “la importància de poder comparar-nos amb equips de La Seu d’Urgell i això és molt positiu pels nostres equips.” L’entrenador confia en els seus equips i destaca que tot i la competència normal d’un torneig, prevalen sempre els valors de la World Robot Olympiad”.

Tant l’Elena com el Jaume i la Maina han destacat “el disseny del robot com l’activitat que més els atrau així com el fet de què el robot faci el que tu vols ” .
La prova andorrana forma part del calendari internacional de la WRO. Els primers classificats de les categories WeDo, Star, Elementary i Junior de la competició organitzada per Andorra Telecom es guanyaran un lloc en la final que aquest any es disputarà els dies 14 i 15 de setembre a la localitat catalana de Platja d’Aro. La final internacional es disputarà entre el 8 i el 10 de novembre a Györ (Hongria).

La prova, que es disputarà el dia 20 de juny al centre de formació professional d’Aixovall a les 17h, està oberta a tothom.
Andorra Telecom dona suport a la promoció de la robòtica i innovació entre els nens i adolescents del país a través de les competicions de la Micro First Lego league, que aplega equips de diferents escoles, i la WRO, que reuneix clubs de robòtica.