La dieta guarda una estreta relació amb la salut. Per això, impulsar una alimentació saludable ocupa un lloc cada vegada més rellevant en les polítiques públiques nacionals i internacionals. En aquest marc, el Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) acaba de publicar un complet informe amb recomanacions dietètiques per a la població del país. El document busca que aquestes recomanacions siguin saludables i, a més, sostenibles.
Una dieta saludable i sostenible, segons la FAO, és la que promou totes les dimensions de la salut i el benestar de les persones; té una baixa pressió i impacte ambiental; és accessible, assequible, segura i equitativa; i culturalment acceptable.
En les últimes setmanes, la cistella de la compra ha ocupat un lloc central en els debats i preocupacions ciutadanes. Hi ha moltes coses que podem fer per a menjar sa, bé, variat i econòmic. Algunes idees per a començar:
Aliments frescos: comprar de temporada. És més sostenible i barat.
Esmorzars: opta pel pa integral i els cereals sense sucre. Són més saludables, més barats i rendeixen més.
Llegums: Per a estalviar temps i energia, pots preparar una gran quantitat i congelar porcions. Si no tens temps, vius sol i vols reduir encara més la despesa energètica, pots comprar-les en pot. Duren molt, sempre tindràs fons d’armari i n’hi ha prou amb escalfar-les.
Conserves que ajuden: Les llaunes de tonyina i sardines, per exemple, o les conserves que contenen hortalisses ja bullides i llestes per a consumir, poden treure’t d’una dificultat i aportar varietat a la teva dieta.
Treure-li partit a la cuina. La cocció al vapor és molt saludable, el microones és pràctic, i l’olla exprés pot donar-te grans alegries en la pròxima factura de la llum. Si utilitzaràs el forn, que consumeix molta energia, aprofita i fes diverses preparacions.
Aigua i fruita. L’aigua és la beguda més econòmica i la recomanada. Reduint el consum de sucs, refrescos i begudes alcohòliques guanyaràs en salut i estalviaràs. Quant a la fruita, les peces de temporada són més sanes i més barates, i sempre estan llestes per a consumir.
Compra només allò que necessitis o que puguis conservar en bon estat.
Per Consumer/eroski.com