Recital líric organitzat per l’Ambaixada Espanyola

Erecital-liricl passat dijous dia 29, va tenir lloc un recital líric que va portar a dos joves intèrprets del Conservatori del Liceu a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino.

El programa estructurat en tres gèneres, es va introduir amb peces de sarsuela, seguides de diverses àries d’òpera, i per a tancar el concert líric, el tenor Roger Quintana i la soprano Paula Sancez Valverde, van oferir-nos dos fragments del gènere dels musicals, com són els coneguts “El Mago de Oz” i  “West side Story”, aquesta última, composta per l’americà Leonard Bernstein ( 1918-1990).  

El pianista Manuel José Ruiz Segarra, va acompanyar el recital dels dos interprets en un programa molt ben estudiat, on la veu del tenor Roger Quintana va obrir la vetllada amb “Bella enamorada” de la sarsuela costumista “El último romántico” composta per R. Soutillo i J.Vert sobre un text del dramaturg i llibretista  José Tellaeche (1887 – 1948).

A continuació la soprano Paula Sanchez Valverde va cantar “En un país de fábula”, una cançó de la Sarsuela “La Tabernera del Puerto” de Pablo Sorozabal (1897 -1988) . El text és de Federico Romero i Guillermo Fernández. Sorozabal a part de sarsuela i opereta, va compondre música simfònica i coral. Va ésser un bon director d’orquestra que alhora es va dedicar al teatre líric, obtenint un notable èxit. 

Del tenor Roger Quintana s’ha de destacar la seva interpretació solista de “Pirineu”, una de les aries més conegudes de la sarsuela catalana “Cançó d’amor i de Gerra” composta  per Rafael Martinez Valls amb llibreto del periodista, escriptor i llibretista català Lluís Capdevila (1895 – 1980), i Víctor Mora. La versió coral de “Pirineu” sovint interpretada per l’Órfeó Andorrà, actualment l’acaba d’incorporar al seu repertori, “La Coral SAAS qui canta?” sota la direcció del mestre Òscar Sanchez.

Va tancar el grup d’aries de sarsuela, “Caballero de alto plumero” de l’obra “Luisa Fernanda” composta per l’autor espanyol Federico Moreno Torroba (1891-1982),la qual van interpretar en format de duet els dos cantants. Torroba a part de les més de 50 sarsueles, s’havia atrevit a la composició operística amb 2 títols: “La Virgen de Mayo” i “El poeta” aquesta última l’havia estrenada amb Plàcido Domingo com a tenor principal.

L’apartat d’òpera es va iniciar amb una ària de l’òpera “Mireille” composta per l’autor francès Charles Gounod ( 18818 – 1893), titulada “O legere hirondelle” que va interpretar la soprano Paula Sánchez Valverde. L’òpera esta basada en un poema de Frederic Mistral ( 1830-1914), l’escritptor francès en llengua occitana. Charles Gounod va ser deixeble de Donizetti i es considerat el compositor francés més important del segle XIX.  

Seguidament el tenor Roger Quintana va cantar l’ària d’“El lamento de Federico:É la solita storia del pastore” de l’òpera “L’Arlésienne” composta per l’italià Francesco Cilea (1866 – 1950). Una ària que han enregistrat els més grans tenors de totes les èpoques. Estrenada per Caruso, també la van enregistrar: Tito Schipa, Beniamino Gigli, Jussi Bjorling i Mario del Monaco. Posteriorment s’hi van afegir Alfredo Kraus, Luciano Pavarotti, Josep Carreras, Plàcido Domingo, etc.

El text de “l’Arlésienne” que inclou l’ària “El Lamento de Federico: È la solita storia del pastore”, està inpirat en una petita història que forma part de les “Lettres de mon moulin” de l’escriptor francès Alphonse Daudet ( 1840-1897) que en va fer una novel·la amb el mateix títol. El llibreto per a l’òpera el va escriure el poeta, dramaturg i llibretista italià Leopoldo Marenco (1831 – 1899).

A continuació la soprano Paula Sanchez va interpretar l’ ària “Chacun le salt” de l’òpera  còmica “La fille du régiment” composta per Gaetano Donizetti( 1797-1848), amb llibreto escrit per Jules H.Vernoy de Saint Georges, que per cert és el mateix escriptor del text de la “Vall d’Andorra” . L’òpera “La Vall d’Andorra” va ser composta per Jacques F. Halévy (1799-1862) i va ser estrenada a París l’any 1848,  possiblement al mateix teatre d’òpera que “La fille du regiment”.

No hi podia faltar Giuseppe Verdi ( 1813 – 1901) del qual els dos solistes van compartir un fragment de la Traviata: “Parigi o cara”.

Després ja dins el gènere de “Musicals”, la soprano Paula Sanchez Valverde va cantar “Somewhere over the rainbow” del musical del Mago de Oz, compost per Harold Arlen (1905-1986) amb lletra de E.Y. Harburg, que va guanyar l’Òscar com a millor cançó original amb “Over the rainbow” (1939).

Finalment el dos cantants, van interpretar conjuntament del musical “West side Story”, la composició més popular de Leornad Bernstein; primer el tenor va cantar “Maria” i la soprano va respondre amb “Tonight”, coincidint en un gran cant a l’uníson, que el públic va aplaudir amb entusiasme. La vetllada lírica va concloure amb un bis final, on les modulades veus dels intèrprets van recuperar una ària de la Traviata, de Verdi, el famós “brindisi”.

S’ha de constatar que va ser un programa molt ben estructurat amb una varietat d’obres  que va permetre al públic fer un passeig per la història dels diferents gèneres, sempre a   través de les millors àries per a cada veu. L’expert pianista va acompanyar els cantants  amb una gran fidelitat, fet que va permetre el lluïment constant de les veus solistes del tenor i la soprano, en l’àmbit harmoniosament acústic de l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino.

TOTES LES NOTÍCIES