REC (4) de Jaume Balagueró: Quarantena

rec 4

“Rec(4)”, pel·lícula inaugural del 47 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Sitges, és la darrera entrega d’una popular i rendible franquícia que ara dirigeix de nou el seu creador, el lleidatà Jaume Balagueró. Recuperem a la reportera Ángela Vidal (Manuela Velasco) després de ser evacuada de l’edifici infectat de l’Eixample barcelonina i que ara roman en observació en un laboratori secret d’un vaixell mercant. En aquesta embarcació en quarantena trobem també els dos soldats que van sobreviure al terrorífic rescat de la intrèpida periodista més una dona salvada d’una matança en un casament.

L’aïllament i l’espai únic esdevenen de nou les armes dramatúrgiques habituals de la saga “Rec” per oferir una nova pel·lícula sobre el contagiós virus zombi que es propagarà sense remissió entre la incrèdula tripulació i l’enigmàtic equip mèdic enmig d’una cerimònia de fe gore. Com un alien descontrolat enmig d’una nau marina que solca el mar, la llavor del mal, la mortífera plaga, s’expandeix exponencialment anorreant l’extens i divers grup humà.

Retrobem un esquema argumental repetit que no depara masses sorpreses i recorrem així els llocs coneguts del gènere com a fórmula eficaç per un previsible entreteniment. Tot i que ara es prescindeix del recurs de la càmera subjectiva o la tècnica del metratge trobat de les primeres entregues, Jaume Balagueró aposta rutinàriament pel format tradicional del terror de caire claustrofòbic amb les corresponents dosis de corredisses, ensurts o sorpreses i, també, les pertinents bromes.