El Govern ha aprovat la ratificació del Protocol opcional a la Convenció sobre els Drets de l’Infant relatiu a l’establiment d’un procediment de comunicacions. Aquest text s’afegeix i completa el sistema de protecció dels Drets de l’Infant creat a la base per la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant i els seus dos altres protocols opcionals.

Fins ara, el Principat d’Andorra, seguint una línia clara pel que fa els drets de l’infant, ha ratificat la Convenció de Nacions Unides sobre els drets dels Infants i els protocols opcionals, signant també recentment el tercer protocol, últim adoptat. Amb aquest nou text, Andorra mostra suport al sistema internacional de protecció a la infància, sobretot perquè el Principat d’Andorra accepta la competència del Comitè per rebre queixes directament de les possibles víctimes.

Aquest protocol tracta d’incorporar les millors pràctiques de tots els instruments de protecció de drets humans i crear una versió més eficaç i més àgil del sistema de comunicacions. Les principals característiques d’aquest sistema són les següents:

– Els menors poden presentar una queixa directament o mitjançant un representant; poden ser escoltats durant els procediments.

– Altres Estats parts poden presentar comunicacions al Comitè sobre l’incompliment per part d’un altre Estat part de les obligacions derivades de la Convenció o dels seus protocols (art.12).

– En cas de violacions greus o sistemàtiques (article 13), un o més membres designats pel Comitè podran realitzar investigacions confidencials i presentaran un informe amb caràcter urgent.

– Sis mesos després de la presentació de l’informe, l’Estat afectat pot ser convidat pel Comitè perquè expliqui quines mesures ha adoptat (article 14) per posar fi a les violacions denunciades.

En l’actualitat l’han signat 45 estats, inclòs Andorra el 26 de setembre del 2012. Amb la ratificació de Costa Rica el 14 de gener passat i d’acord amb l’article 19, el Protocol ha entrat en vigor el 14 d’abril del 2014.

El Protocol opcional a la Convenció sobre els drets de l’infant relatiu a l’establiment d’un procediment de comunicacions va ser adoptat durant la 66a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides mitjançant la Resolució 66/138, del 19 de desembre del 2011 i va ser obert a la signatura a Ginebra el 28 de febrer del 2012.

El Govern trametrà en els propers dies al Consell General aquest Protocol opcional per a l’aprovació de la ratificació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada