Andorra ha ratificat aquest dimarts el Conveni sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica que el Consell d’Europa va obrir a signatura a Istambul, l’11 de maig del 2011. El dipòsit de l’instrument de ratificació d’Andorra arriba en un bon moment, ja que el Conveni estableix com a requisit per ser vinculant la ratificació per part de 10 Estats.

Gràcies a Andorra, el Conveni pot finalment entrar en vigor, el proper 1 d’agost. Aquest Conveni completa a nivell internacional, el marc jurídic intern andorrà de protecció específica de les dones contra qualsevol forma de violència, i la seva prevenció i repressió, amb especial atenció a la violència domèstica.

Efectivament, el conveni requereix als Estats que desenvolupin les mesures legislatives i preventives per combatre aquest tipus de violència i establir mecanismes d’atenció a les víctimes així com ajudes socials. Un grup d’experts en la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (GREVIO) vetllarà per a l’aplicació per part del Estats part al Conveni mitjançant un procediment de presentació d’informes.

A més dels informes presentats, el GREVIO també podrà basar-se en la informació proporcionada per les ONGs, i pels parlaments nacionals que també estan convidats a participar en el seguiment. Si la informació rebuda no és suficient, o si un problema particular requereix atenció immediata, el GREVIO pot anar a visitar el país en qüestió.

Amb l’objectiu de ratificar aquest Conveni, el Govern va introduir determinades conductes tipificades pel Conveni en el Codi penal, com poden ser el matrimoni forçós, la mutilació dels genitals femenins, o l’assetjament sexual. Aquesta ultima figura inclou una sèrie d’agressions des de molèsties diverses fins a abusos severs com la coerció per obtenir favors sexuals, tan puntuals com crònics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada