Ramon Espadaler defensa la condició del Pirineu com a territori segur

El nombre total de delictes a la regió policial Pirineu Occidental va baixar lleugerament el 2012, si bé van augmentar un 4% els delictes contra el patrimoni i els furts. Aquest començament d’any, s’aprecia una lleu tendència a la baixa. El conseller d’Interior de la Generalitat de catalunya, Ramon Espadaler, ha defensat el manteniment dels índexs de seguretat del territori en la celebració del Dia de les Esquadres, que ha omplert aquest dilluns la Sala de Sant Domènec de la Seu d’Urgell.

Espadaler ha presidit l’acte i ha aprofitat per reivindicar que, tot i els efectes de la crisi, l’Alt Pirineu es manté com una zona segura. El conseller ha lamentat l’assalt violent d’ara fa dues setmanes a un domicili de la Seu, però confia que sigui un fet excepcional, respecte d’altres regions on han augmentat notablement aquest tipus de robatoris.

En la introducció, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, també ha posat l’accent en la seguretat de la ciutat i de les comarques de muntanya en comparació amb la resta de Catalunya. Batalla ha agraït la tasca de coordinació dels cossos policials per tal que a la regió s’hi pugui viure amb tranquil·litat.

Espadaler, d’altra banda, ha elogiat la professionalitat de tots els agents del cos malgrat l’actual context de crisi i de retallades, que també han afectat la policia.

En la mateixa línia, el cap de la regió Pirineu Occidental, l’intendent Ramon Calsina, ha fet una crida a mantenir l’esperit de servei públic a la ciutadania i a Catalunya com a senyes d’identitat dels Mossos, més enllà d’unes reivindicacions que considera “legítimes” per part dels funcionaris.

Augment dels ferits greus en accidents de trànsit

Calsina també ha fet referència al trànsit i ha valorat positivament que el 2012 s’ha mantingut una xifra baixa d’accidents mortals. A les carreteres del Pirineu només hi ha hagut 9 morts, dos més que el 2011. Tot i això, el cap policial ha lamentat l’augment de ferits greus, que quasi s’ha doblat (de 49 a 82). Per això, ha fet una crida a la prudència a l’hora de conduir.

En l’acte oficial s’ha lliurat diverses distincions a agents de la regió per accions meritòries i també a ciutadans que han col·laborat amb la policia. També s’ha tingut un sentit record per un agent de la comissaria de Vielha, mort recentment als 43 anys.

El Dia de les Esquadres ha tingut una àmplia presència institucional. A la taula de presidència hi han estat entre d’altres el nou comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero; el director general de Policia, Manel Prat, i el cap de la comissaria de la Seu, Salvador Plens. També hi han assistit representants de les policies municipals, la Guàrdia Civil, la Policia espanyola, la Policia andorrana, la Gendarmeria francesa, Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil i alcaldes del territori.