Rafel Nadal presenta a la Seu ‘El fill de l’italià’

L’escriptor i periodista Rafel Nadal serà aquest divendres a la Seu d’Urgell per presentar la seva darrera novel·la, El fill de l’italià, que ha estat el llibre més venut d’enguany per Sant Jordi. L’acte, organitzat per Òmnium Alt Urgell, tindrà lloc a les 8 del vespre a la sala de plens del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, al passeig Joan Brudieu.

Rafel Nadal es torna a inspirar en la història contemporània i, concretament, en els fets reals de la inusual arribada d’un miler de joves mariners italians que es van instal·lar a Caldes de Malavella (Selva) el 1944, després de sobreviure pocs mesos abans a l’enfonsament del cuirassat Roma per part dels nazis, que es volien venjar així per l’armistici d’Itàlia amb els aliats. Aquells refugiats van ser allotjats entre els tres balnearis i les dues pensions que hi havia llavors a la població, i alguns d’ells s’hi van quedar a viure.

El protagonista del llibre és en Mateu, un veí del poble que creix en una família trencada, que no se sent seva, i que viu a Mina, la casa més pobra de Caldes de Malavella i que tothom evita. Aviat descobreix que els seus orígens s’amaguen darrere d’un secret del qual ningú parla però que coneix tothom. Seixanta anys després, en Mateu decideix buscar el seu pare i comença a fer-se preguntes: qui era aquell noi que xiulava cançons napolitanes i duia a rentar la roba a la seva mare; i quins eren els somnis de la Joana, que plantava clavells de poeta per escapar d’un marit bosquetà que no parava mai a casa. El fill de l’italià és “un viatge a la recerca de la pròpia identitat i la història extraordinària d’un amor prohibit en plena postguerra”.

Rafel Nadal i Farreras (Girona, 1954) va ser director d’El Periódico de Catalunya entre 2006 i 2010 i ha col·laborat en mitjans com ara Televisió de Catalunya, 8TV i La Vanguardia. El 2011 va iniciar la seva trajectòria com a escriptor, amb Els Mandarins, i ha esdevingut un dels autors més llegits en català, amb obres com ara Quan érem feliços (2012), que va guanyar els premis Josep Pla i Joaquim Amat i Piniella; i Quan en dèiem xampany (2013, premi Anglada), dos relats generacionals inspirats en les vivències de la seva família. De fet, ell és el cinquè dels 12 fills que va tenir l’empresari gironí Manel Nadal Oller (1923-2017), i entre els seus germans hi ha els exconsellers Joaquim Nadal (també exalcalde de Girona) i Manel Nadal. El 2015 va publicar La maledicció dels Palmisano; i el 2017, La senyora Stendhal.

TOTES LES NOTÍCIES