Racons naturals de l’Empordà

Sovint passa (sense haver-ho previst) que neixes a una terra. Amb el pas dels anys interactues amb ella, la descobreixes, la desgranes, racó a racó, fins que, finalment, te l’estimes. Aleshores, amb l’aval d’una relació llarga i saludable, pots afirmar sense por a equivocar-te que aquella terra que t’ha vist néixer no té secrets per a tu, que te la saps com el palmell de la mà i ja no et pot sorprendre. Però llavors algú et descobreix un lloc nou, un lloc que mai havies trepitjat i que, contra tot pronòstic, forma part d’aquella terra que creies sobradament explorada. I és que per molt romàntics i arrelats que ens hi sentim, pertànyer a una terra no implica necessàriament conèixer-la de cap a cap. Aquesta sempre amaga secrets i raconades que, tot sovint, només la transmissió oral desvela. Volem donar a conèixer alguns dels racons del nostre patrimoni natural, promovent formes de divulgació i oci sempre vinculades amb el nostre entorn i amb la pràctica d’un estil de vida saludable, i sobretot fonamentades en el respecte i la preservació cap al medi ambient. Volem posar especial èmfasi en el fet mediambiental i en la necessitat de corresponsabilitzar-nos de la seva conservació, gaudint-ne sense embrutir-la i evitant en la mesura que sigui possible l’impacte humà perquè també en puguin gaudir les properes generacions. En la primera de les dues recomanacions us proposem racons de l’Alt Empordà. A gaudir-ho!

1. Cala Bramant, Llançà
Situada a la part sud del Cap Ras, entre Llançà i Colera, aquest racó idíl·lic és una mena de closa de mar formada per la mateixa Península, que es recargola encerclant el mar i formant una espectacular piscina natural de 20 metres de perímetre. De fàcil accés, però allunyada de la mà de l’home, aquesta caleta és un racó ideal per refugiar-se del tràfec del dia a dia i gaudir d’una panoràmica privilegiada de Llançà, Port de La Selva i el mar d’Amunt, la part nord del Cap de Creus. Cala Bramant també rep el nom de la Cala dels Enamorats pel seu caire bucòlic, que ha atret les parelles des de temps immemorials. Un paratge únic, i empordanès!

2. Roc del Comptador, Albanyà
A l’ombra del Roc de Frausa (1.421m) i El Moixer (1.443 m), tothom es pregunta per què el Roc del Comptador (1.450 m) és el gran desconegut, inclús en alguns documents cartogràfics on ni tan sols hi apareix. Fet estrany, aquest, ja que el Roc del Comptador, situat a la serra de les Salines, és el punt més alt de l’Empordà. La ruta principal per arribar al cim neix al Santuari de la Mare de Déu de les Salines. Al llarg del camí hi podrem trobar la cova on, diuen, va ser trobada la Mare de Déu, o les antigues mines de talc. Des de la cúspide, gaudirem d’una panoràmica única, la més elevada que es pot tenir des de la nostra comarca.

3. Cala Rostella, Roses
Al recer d’un rost de pins travessat pel Camí de Ronda, entre Cala Murtra i Cala Montjoi, és una de les cales més verges i idíl·liques de la Costa Brava. Situada al Parc Natural del Cap de Creus i envoltada per cingles, aquesta caleta té uns 100 m de longitud per 10 m d’amplada i el tipus de terreny varia entre la grava i els còdols. El blau marí del mar rocós contrasta amb el blau tropical de les clapes de sorra, mentre que sota la superfície hi trobarem els colors d’una abundant vida animal i vegetal que fan d’aquest indret un dels llocs preferits pels amants del busseig.

4. El Salt de la Caula, Les Escaules
Poc abans de confluir amb la Muga, el curs de l’afluent La Caula salva un desnivell de 30 m, constituït per cingles de travertí, generant una preciosa cascada. El torrent cau sobre un gorg on la gent acostumava a banyar-s’hi, però malauradament el 2010 es van desprendre dels cingles 40 tones de rocs de travertí taponant part del toll. L’indret destaca pels cingles propers, on hi podrem trobar diferents esplugues habitades per homínids durant la prehistòria, i per la fastuosa vegetació que l’envolta. A tocar hi trobareu una terrassa sota l’ombra on asseure i gaudir de l’harmonia del lloc.

5. Cala jugadora, Cadaqués
Un racó de tres racons. D’una geologia modelada pel vent i farcida de ginebres, gairebé a tocar de l’aigua, Cala Jugadora és un autèntic paradís empordanès. Es tracta d’una de les desenes de cales encunyades sobre la península del Parc Natural del Cap de Creus, singular per trobar-se arrecerada del vent, disposar de tres ribes i oferir uns fons marí agresta, ple de colors i vida, i amb uns desnivells que en termes cromàtics van del blau tropical al negre. Un indret harmònic, que conjuga a la perfecció l’assossec amb el salvatgisme i que amb total seguretat embruixarà a l’explorador de raconades costaneres.
En el proper article farem un recorregut pels racons del Baix Empordà!
I recorda: respecta el medi i no hi llancis brossa! ; )

TOTES LES NOTÍCIES