esport-potter

El que era un esport practicat per aprenents de mag als llibres de J.K. Rowling, ja el juguen estudiants de més de 1000 universitats i compta, fins i tot, amb un campionat del món

Si sou amants de la saga Harry Potter, bé perquè heu llegit els llibres o per les seves adaptacions cinematogràfiques,­­ sabreu que l’esport per excel·lència al món dels mags no és ni el futbol ni el bàsquet ni cap dels que coneixem. L’opi del poble és el Quidditch. I és que Leo Messi, Lebron James, Usain Bolt i companyia són uns desconeguts, i la glòria eterna se l’enduen Viktor Krum, Vasily Dimitrov o Avery Hawksworthe autèntics ídols de masses. La seva principal característica? Que es juga volant a sobre d’una escombra màgica.

Les escombres màgiques no existeixen, aleshores, com podem jugar a Quidditch? Aquesta és la pregunta que l’any 2005 es van fer uns estudiants del Middlebury College (Estats Units). Com que volar no podien, van mirar de calcar la resta de normes imaginades per Rowling inventant el que actualment es coneix com a quidditch muggle (pels neòfits, muggle és la forma amb la qual els mags anomenen als que no són com ells). Així aquest esport té, emulant els llibres, cercles que serveixen per anotar, dos tipus de pilota (ofensives i defensives) i una snitch daurada. Naturalment els jugadors han de portar una escombra entre les cames, que no vola però fa el fet.

Quan se sent “Brooms up” (escombres amunt en català), els 7 jugadors que conformen cada equip, cadascun amb la seva escombra, es posen en joc. Les cintes que porten al cap diferencien les seves tasques: Tres fan de caçadors (color blanc) i han de fer passar la quaffle (pilota ofensiva) per un dels cercles, dos més són colpejadors (color negre), i tenen com a objectiu llençar el bludge (pilota defensiva) als jugadors contraris per fer-los caure, un altre és guardià (color verd) que vigila els cercles del seu equip i el setè i darrer és el buscador (color groc) i té com a missió cercar l’snitch. En el quidditch muggle, l’snitch és una pilota de tennis posada dins un mitjó groc i penjada del pantaló de l’snitch runner, una persona desconeguda pels dos equips que es mou aleatòriament pel camp mirant de no ser atrapada: si un dels buscadors ho fa, s’acaba la partida. Tot plegat transcorre en un camp ovalat de 33 x 55 metres que només pot abandonar el buscador.

Des de la seva creació el quidditch ha buscat la igualtat en el terreny de joc en termes de gènere. Així cada equip ha de tenir, almenys, dos jugadors al camp que s’identifiquin amb un gènere diferent que els altres jugadors. El que és innovador és que el gènere pot o no ser el mateix que el sexe de la persona, fet que converteix el quidditch en un esport líder en el camp de la igualtat tant amb les dones com amb la comunitat LGBT.

Per Jordi Collell- Fosbury / El Tot Mataró i Maresme · Cugat Comas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada