Qui es vulgui quedar amb Arcalís haurà d’invertir 3 milions i es quedarà amb el 76% de les accions

Ordino ha celebrat aquest dijous a la nit una reunió de poble per tal d’informar sobre la decisió del Comú de permetre l’entrada de capital privat a l’estació d’Arcalís. En dues o tres setmanes, tal com ha explicat el cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés, es publicarà el concurs públic, amb un plec de bases on constarà que el privat haurà de posar almenys 3 milions d’euros per procedir a l’ampliació de capital de la societat Secnoa, el que atorgaria a l’inversor una participació del 76%. La part restant, el 24%, seria per al Comú, que passarà a tenir una participació corresponent a un milió d’euros. Amb tot, des de la corporació s’ha volgut deixar clar que s’establiran una sèrie de condicions les quals haurà de complir el nou privat que entri, d’entre les que destaca que haurà de desenvolupar tot el pla director d’Ordino-Arcalís, el qual preveu inversions per valor de 10 milions d’euros. Així mateix, el soci privat necessitarà el consentiment del consistori per adoptar decisions en matèria de finançament, distribució de dividends o adquisicions i vendes superiors als 100.000 euros, entre d’altres.

El poble ordinenc ha conegut aquest dimecres a la nit més detalls sobre la voluntat d’entrada de capital privat a l’estació d’Ordino-Arcalís. Va ser l’interès de Joan Viladomat, accionista majoritari de Saetde, per quedar-se l’estació ordinenca, la que ha motivat a la corporació a tirar endavant en 2-3 setmanes el concurs públic per captar inversors. Així ho ha explicat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, davant es assistents. El plec de bases s’està tancant i compta amb l’assessorament de KPMG Assessors i el bufet Manubens Advocats, els quals han exposat els seus estudis davant la ciutadania. Un dels aspectes que s’inclourà a aquest plec de bases és que l’inversor haurà d’aportar un mínim de tres milions d’euros, per procedir a una ampliació de capital que deixi Secnoa amb un capital social de 4 milions, que és el que val en l’actualitat el negoci de la societat. Pel que fa al Comú, es quedaria amb el capital social restant, d’un milió d’euros aproximadament. En percentatges, el privat tindrà un 76% de la societat i el consistori un 24%. La concessió és per a 50 anys.

Dins el plec de bases s’establiran una sèrie de condicions que haurà de seguir el nou inversor. La més important és que haurà de complir el pla director de l’estació, presentat fa uns mesos i que té en el telecabina que uneix l’Hortell i la Coma (Mortés ha assegurat que serà una realitat la temporada 2018-2019) la seva principal inversió. En total les inversions del pla ascendeixen fins als 10 milions d’euros, 7 dels quals es finançaran amb deute, i 3 a partir dels diners posats amb l’ampliació de capital.

Arribats a aquest punt, l’escenari plantejat per KPMG és que a partir de la temporada 2020-21 Secnoa comenci a generar fons suficients per tornar a pagar un cànon al Comú, que es preveu d’uns 260.000 milions. Tot a partir dels beneficis generats pel pla director. I encara més, a partir de la temporada 2030-31 la societat generarà beneficis, que es podran repartir als accionistes. Tenint en compte que es repartiria la meitat dels beneficis, el Comú s’enduria 140.000 euros, segons els càlculs.

En l’actualitat el deute de Secnoa amb les entitats bancàries és de 3,2 milions, que s’anirà reduint gràcies a la generació de caixa de la pròpia estació.

Mortés ha indicat que entre que es posa en marxa el concurs i s’estudien les ofertes (han assegurat que els agradaria que n’hi haguessin més a banda de la més que probable de Viladomat), “calculo que es pot arribar a adjudicar entre gener i febrer”. A partir d’aquí, l’estació “continuarà funcionant” com fins ara i serà la temporada vinent “quan es notaran els canvis importants”.

Les condicions per al privat
Tot i que el privat passarà a tenir el 76% de Secnoa, necessitarà el consentiment del comú d’Ordino en una sèrie de matèries, com el trasllat del domicili social, les decisions en matèria de finançament, les adquisicions i vendes per valor superior a 100.000 euros, la distribució de dividends o la designació de consellers professionals.

Així mateix, l’acord marc també plantejarà una sèrie de conceptes que el privat tindrà com a obligació. Entre elles, la protecció de camins i vegetació, el manteniment del nom ‘Ordino-Arcalís’, la promoció d’activitats d’estiu, la promoció d’esdeveniments com el Trofeu Borrufa o la Font Blanca, o facilitar un espai òptim per a l’ECOA (Esquí Club Ordino-Arcalís). Dins aquestes obligacions no queda contemplat el manteniment del personal actual.

Vallnord no es toca
Una de les preocupacions plasmades pels assistents és si l’entrada de capital privat pot posar en risc la marca Vallnord. Una idea que ha negat el cònsol, que ha recordat que Vallnord és filial de Secnoa, que en té un 33% de la participació total. “No varia res”, únicament que a les reunions de Vallnord “es prendran decisions amb el nou inversor de Secnoa”, ha exposat.

D’altra banda, Mortés també ha volgut destacar que a partir del 2019 el Comú ordinenc, i degut a que deixarà d’invertir a Secnoa, podrà destinar al voltant de mig milió d’euros per millorar la parròquia. “Convertirem el cercle viciós en cercle virtuós”, ha plantejat.

En acabar l’exposició, on també hi ha intervingut el director general del camp de neu, Xabier Ajona, s’ha passat als plecs i preguntes. En línies generals els presents s’han mostrat favorables a l’entrada de capital privat per a l’estació, tot i que també s’ha demanat una consulta popular per prendre la decisió. Una proposta que Mortés ha rebutjat, perquè no seria vinculant i perquè, tenint en compte que van guanyar les eleccions, “estem legitimats” per dur-la a terme des del comú.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES