Queralbs acull el debat transfronterer sobre l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus

El X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner, tindrà lloc aquest cap de setmana, dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre a Queralbs (el Ripollès).

El Col·loqui vol ser un punt de trobada de la recerca en els diferents territoris pirinencs. La temàtica d’aquesta edició és l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Els investigados participants, vinguts d’arreu dels territoris pirinencs, intentaran explicar, entre altres, com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat diferents aspectes d’aquest territori, com ara les poblacions, les polítiques públiques, les activitats productives, els intercanvis culturals i la vida quotidiana en general.

En aquesta edició s’hi han presentat 23 comunicacions repartides en els tres àmbits del Col.loqui: Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals; Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions i Estat de la qüestió i perspectives de futur. A més de les comunicacions, es comptarà amb les ponències “Industrialització i terciarització: crisi i transformació de la societat pirinenca”, a càrrec d’Ignasi Aldomà Buixadé (Universitat de Lleida), i “Etnobotànica del Pirineu català: estat actual i propostes de futur”, amb Joan Vallès Xirau (Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona).

D’altra part, també hi haurà una taula rodona, que emmarcarà l’àmbit 3, amb les intervencions de Lourdes Viladomiu Canela (Universitat Autònoma de Barcelona), Josep Antoni Báguena Latorre (Societat Catalana d’Ordenació del Territori, Diputació de Barcelona) i Arcadi Castilló Cadena (IDAPA-Institut per al Desenvolupament i l Promoció de l’Alt Pirineu i Aran) i la moderació de Rosa Serra (Àmbit de Recerques del Berguedà). El col·loqui es complementarà amb presentacions de projectes i publicacions i amb la projecció de documentals inclosos en la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada