Deixar de fumar, fer esport o menjar sa són els propòsits més populars. Però sabem per on començar?
Menjar de manera conscient consisteix a concentrar-nos en el menjar que ingerim, parant esment als pensaments, emocions i sensacions que succeeixen abans, durant i mentre mengem.
És a dir, que ens enfoquem i siguem conscients de l’experiència que vivim mentre ens alimentem. L’alimentació conscient pretén que ens centrem en l’acte de menjar, que aprenguem a notar la sacietat i a diferenciar entre la fam física i l’emocional. És a dir, que escoltem al nostre cos i identifiquem els senyals que ens indiquen quan hem de menjar o no, apreciant els sabors, textures, olors i colors d’un aliment.
Per a dur a terme una alimentació conscient en el teu dia a dia és necessari parar esment a la teva manera de menjar d’una manera integral.
T’indiquem una sèrie de consells i pautes que poden ajudar-te:
- Si no tens gana, no mengis.
- Cal aprendre a separar la fam real de la fam emocional.
- Para esment a què estàs menjant.
- Menja tranquil i sense presses.
- Mastega a poc a poc i assaboreix els aliments.
- Aprecia amb els cinc sentits el que estàs menjant.
L’alimentació conscient té múltiples beneficis sobre la salut. Entre ells destaquem els següents:
- Ajuda a prevenir l’obesitat.
- Millora la digestió.
- Evita antulls.
- Millora el benestar psicològic.
- Redueix l’estrès i l’ansietat, perquè ser conscients del que mengem ens ajuda a reduir els sentiments d’estrès i ansietat
- Optimitza les quantitats.
L’evidència científica assenyala que l’alimentació conscient ajuda a consumir menys calories i porcions més petites, es perd significativament més pes, evita els antulls i es redueixen les fartaneres, l’IMC i l’ansietat. A més, l’alimentació conscient augmenta el benestar psicològic, millora la digestió i contribueix a l’objectiu d’aconseguir que la nostra alimentació sigui més saludable.
Per Consumer/eroski.com / AMIC – Tot Sant Cugat