La idea que algú pugui fer-li mal als nostres fills és terrorífica, tant que vam arribar a rebutjar pensar-hi i que els nens d’aquesta possibilitat. No obstant això, en mantenir-los en la total ignorància pot ser que els estiguem posant en perill. Però, què dir-li a un nen per prevenir els abusos?

He de dir-vos que jo no era amb prou feines conscient que l’abús sexual en la infància succeís més enllà d’alguns casos terribles que podia llegir a les notícies, fins que, en grups de mares, algunes van ser comptant que els havien patit en la seva infància i que sentien que això estava perjudicant la seva vida encara. Eren moltes més de les que podria haver pensat. I no venien de famílies problemàtiques ni els abusadors eren, aparentment, criminals perillosos sinó familiars o figures properes amb vides i comportaments adaptats i “normals”. La majoria d’elles van trigar anys a reconèixer el que els havia passat i en gairebé cap cas van explicar quan els va succeir. I les que van explicar poques vegades van ser cregudes. Encara pateixen pel passat i moltes tenen seqüeles emocionals: terrors, ansietat, problemes alimentaris, fàstic en donar el pit, o dificultats per a un contacte físic proper.

Per això crec que és indispensable que els pares sapiguem que existeix i ajudem a que els nostres fills no es converteixin en víctimes. Podem prevenir amb informació adequada.

Hem de ser conscients que els abusadors existeixen, i em refereixo a l’abús sexual. També hem de saber que l’abús es produeix, generalment, per part d’ algú de l’entorn més proper del nen / a, en la família o entre coneguts en els que els seus pares confiaven.

Els abusadors pot ser que busquin professions o activitats que els permetin estar en contacte amb els nens / es a soles i exercir com a figures d’autoritat per a ells. La veritat és que, en la majoria dels casos, no podrem identificar-los a primera vista; és més, quan se’ls descobreix la gent de l’entorn sol descriure com encantadors.

Als nens cal explicar-los que llocs del seu cos i que formes de tocar-los no són correctes i ensenyar-los que, si algú fa alguna cosa que els incomoda, han de sortir corrent immediatament i no acceptar el contacte físic indesitjat. Això passa fins i tot per no obligar-los a donar-li petons a algú si no volen, ja que d’aquesta manera se senten amos dels seus cossos i saben que ningú pot forçar-los a fer alguna cosa que no vulguin.
Cal explicar-los, en la mesura de la seva comprensió, que hi ha persones que, fins i tot semblant molt bones, ens poden enganyar i tractar de fer-los mal o tocar-los de forma indeguda. Ningú, ningú, pot tocar-los o acariciar-te manera que no els agradi. Pot ser que això faci que rebutgi abraçades d’ algú que és inofensiu però això reforçarà la seva confiança que tenen dret a dir que no.

La norma de no estar sols i no anar-se’n amb desconeguts és fonamental. Han de cridar i fugir si algú vol portar-los-hi tirar-se a terra picant de peus i cridant si els agarren.

Per això, sempre hem de reiterar-los que confiem en ells i que han de explicar-nos qualsevol cosa dolenta que els succeeixi, ja que creurem en ells i els defensarem, encara que la persona que els ha danyat és molt propera a nosaltres.

Un consell general, de totes maneres, seria no deixar als nostres fills a soles amb ningú a qui no confiem absolutament (ni família, ni amics, ni cuidadors, ni figures amb autoritat espiritual, ni mestres ni entrenadors o monitors) ja que els abusadors aprofiten quan el nen està desprotegit i, fins i tot així, estar oberts a percebre signes d’abusos i reiterant al nostre fill sovint que ningú pot tocar-los indegudament i que, si alguna cosa estranya els passa, han de explicar-nos immediatament i els salvarem.
Hem de ser conscients que explicar això als nens pot causar por i preocupar. La idea no és que visquin terroritzats o desconfiant del món, ni pensant que tots són malvats, però si que coneguin la realitat per poder enfrontar-s’hi i evitar ser víctimes.

Viure amb por no els va a protegir, però si el saber com actuar si la situació es presenta. És a dir, els estem donant armes i protegint-los al explicar-ho.

Hi ha explicar les coses a poc a poc i des de petits, quan no entenen que és l’abús, i ensenyar-los a ser amos dels seus propis cossos i a tenir confiança absoluta en nosaltres els diguin el que els diguin o els amenacin amb el que els amenacin.
Podem prevenir que siguin víctimes de l’abús sexual parlant amb ells.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada