Quatre advocats del Principat preparen una declaració per recollir signatures a favor de legalitzar el matrimoni homosexual. Així ho ha anunciat l’advocat Manel Pujadas, que juntament amb Máitena Manciet, Jean Michel Rascagneres i Maite Bourgeaud encapçala aquesta iniciativa. El text es basa en fets legals i morals, i especifica que els països veïns ja accepten aquests matrimonis gais. La intenció és recollir signatures per veure quin suport dóna la societat a aquesta iniciativa, i si hi ha prou acceptació, que això desemboqui en un text legal, ja sigui parlant amb el Govern i els grups parlamentaris per si ho volen tirar endavant, o a través d’una iniciativa legislativa popular.

L’advocat Manel Pujadas ha anunciat a Ràdio i Televisió d’Andorra que ell i tres advocats més treballen en una declaració en defensa de la legalització del matrimoni homosexual.

Tal com ha explicat Pujadas, aquesta iniciativa sorgeix arrel de la sentència de la Batllia, i posteriorment del Tribunal Superior que va donar la raó a un homosexual en la reclamació de la pensió de viudetat després de la mort del seu marit, amb qui s’havia casat legalment a Espanya. Aquesta sentència va fer reflexionar al grup d’advocats sobre la transcendència social que se li podia donar, i així van decidir fer una declaració per recollir signatures.

A més de la sentència, els advocats també van decidir donar aquest pas endavant perquè en l’exercici de la seva professió constaten que sovint ‘ens trobem mancats’ pel fet que la llei andorrana no contempli el matrimoni gai.

El text que els advocats presentaran properament a la societat es basa en arguments morals i legals. D’una banda defensen la igualtat que s’ha de respectar en aquest àmbit, perquè tant heterosexuals com homosexuals tinguin els mateixos drets. De l’altra, apunten que Espanya ja reconeix aquest dret i França està apunt d’aprovar la llei que el regularà.

Aquest pas que farà França és molt significatiu per a Pujadas, que opina que si un dels coprínceps està clarament a favor d’aquesta legalització ja es pot comptar amb la seva signatura. Sobre el problema que això pot suposar per al copríncep episcopal, Pujades suggereix que signi la llei el copríncep francès i opina que la possibilitat que aleshores vulgui marxar el bisbe és ‘un risc poc previsible i que cal córrer’.

La intenció, clarament, és que el que ara és una declaració és converteixi en un text legal. El primer pas serà recollir signatures, i si hi ha prou suport social es parlarà amb els grups parlamentaris o amb el Govern per si ho volen tirar endavant, o fins i tot es podria presentar com a iniciativa legislativa popular.

1 comentari

  1. La p’tite fraise de bois va sortir sa boit a outils pour aider les andorriens

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada