El Ministeri de Cultura, Joventut i Esports mitjançant l’Arxiu Nacional d’Andorra ha editat amb la col·laboració del Comú de la Massana el catàleg de l’arxiu comunal d’aquesta parròquia, del qual se n’ha fet una tirada de 500 exemplars.

Aquest catàleg és la cinquena monografia dedicada als fons comunals, i és el clar resultat de la sensibilitat creixent dels nostres comuns per intervenir en els seus fons documentals històrics i administratius per posar-los a disposició dels investigadors. La primera intervenció en l’organització de l’arxiu del Comú de la Massana va començar el 1983, amb la realització d’una primera classificació i inventari sumari, procés que finalitzà amb la microfilmació dels documents com a mesura de conservació.

El fons documental inventariat en aquesta publicació aplega 1.100 documents en paper (segle XVI-1/2 del XX), 25 pergamins (1320-1632), 32 llibres i talonaris (1581-1970). Aquest catàleg disposa d’introduccions que precedeixen cada secció.

S’hi descriu el nombre de documents que la constitueix, la signatura i la cronologia extrema, seguida d’una síntesi del contingut i els documents que més hi destaquen. Per facilitar la recerca es disposa d’uns índexs onomàstic i toponímic.

L’objectiu d’aquest catàleg ha estat, per una banda, dotar el públic d’una eina que faciliti la investigació sobre la història tant de la Massana com del país, i, per l’altra, fixar i difondre el patrimoni documental conservat pel Comú de la Massana i l’Arxiu Nacional d’Andorra.

L’Arxiu Nacional procedirà, l’any vinent, a la digitalització d’aquest fons documental per assegurar una conservació millor de la documentació original i més difusió per permetre’n la consulta i el coneixement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada