Psoriasi i fototeràpia: què fer i què no

fototerapia

El 29 d’octubre es va commemorar el Dia Mundial de la Psoriasi i l’artritis psoriàsica, una malaltia que afecta el 2% de la població, més de 600.000 espanyols, i que es manifesta en forma d’irritació, picors i lesions vermelles i escamoses a la pell. Encara que és una malaltia autoimmune molt freqüent i visible, la psoriasi és desconeguda per a la majoria de la població, el que provoca que, a més dels efectes físics, es vegi afectada la qualitat de vida dels que la pateixen. De fet, més del 75% de les persones amb psoriasi afirma sentir inseguretat, estrès i angoixa, i bona part té dificultats en el seu entorn laboral i social.

Malgrat que no té cura (és una malaltia crònica), actualment es disposa de diversos tractaments per millorar les lesions i la qualitat de vida dels afectats. Entre elles, destaca la fototeràpia, ja que té pocs efectes secundaris, pot combinar-se amb l’administració de fàrmacs i és segur per als nens.

La fototeràpia consisteix en l’exposició de la pell afectada per psoriasi a raigs de llum ultraviolada de diferents longituds d’ona durant un temps determinat i sota supervisió mèdica. El tractament es realitza habitualment en un centre clínic, encara que també pot realitzar-se en el domicili (algunes empreses lloguen o venen equips casolans), sempre seguint les indicacions mèdiques. Segons el tipus de lesió (fines o gruixudes) i la seva localització, s’aplica un tipus de llum o un altre.

UVA i UVB
La National Psoriasi Fundation (NPF) dels Estats Units explica que tant els raigs ultraviolats A (UVA) com els B (UVB) s’utilitzen per tractar aquesta afecció, encara que aquests últims són molt més eficaços.

UVB: Aquests raigs penetren a la pell i retarden el creixement de les cèl·lules afectades. Hi ha dos tipus de tractament d’UVB, de banda ampla i de banda estreta. Diversos estudis indiquen que la UVB de banda estreta elimina la psoriasi més ràpidament i aquesta triga més a aparèixer que amb la UVB de banda ampla. Per això, la UVB de banda estreta pot ser efectiva amb menys sessions per setmana que la UVB de banda ampla. Dins del tractament amb UVB destaca l’ús del làser Excimer, un feix de llum ultraviolada petit (de menys d’1 polzada de diàmetre) intensament concentrat que pot aplicar-se en les lesions localitzades en àrees molt concretes del cos, com ara el cuir cabellut.

UVA. Són relativament poc efectius llevat que es facin servir amb un medicament sensibilitzador a la llum.

Llum solar

Tots dos tipus de raigs incideixen de forma natural a la pell si prenem el sol, especialment en un país com el nostre. Es recomana exposar-se a sessions curtes i diàries, començant per 5 a 10 minuts i augmentar poc a poc el temps d’exposició, sempre seguint les indicacions mèdiques. És convenient evitar l’exposició excessiva i les cremades solars. I tenir en compte que es triga un temps en veure la millora.

Què fer
Per aconseguir bons resultats amb la fototeràpia cal seguir una sèrie d’indicacions, segons explica la NPF, entre elles:

Manté una planificació regular, constant i freqüent. Segons explica el doctor Erin Boh, membre del comitè mèdic de la NPF i cap del departament de Dermatologia de la Universitat de Tulane (Nova Orleans, Estats Units), «la principal raó per la qual falla la fototeràpia és perquè els pacients no acudeixen el suficient. Tres visites a la setmana són habituals quan s’està en tractament per psoriasi ».
Hidrata la pell regularment, especialment abans de la fototeràpia. La doctora Callis Duffin, també membre del comitè mèdic de la NPF i professora auxiliar de dermatologia de la Universitat de Utah, informa que «la hidratació just abans de la fototeràpia ajuda a que els raigs penetrin en les lesions». A més, un dels efectes secundaris més freqüents de la fototeràpia és que la pell s’assequi i piqui, pel que hidratar és molt convenient. «Utilitza una hidratant densa i emolient amb pocs ingredients afegits, per reduir les reaccions cutànies», afegeix.

Utilitza ulleres adaptades i cobreix la cara durant la teràpia si no tens lesions a la cara.
Usa protector solar i roba que et protegeixi del sol després de la fototeràpia. Les cremades causades pels raigs UVB triguen entre 24 i 48 hores en aparèixer, per la qual cosa és convenient protegir la pell després de la sessió per evitar que el sol pugui produir danys sobre la pell ja sensibilitzada.

Segueix el tractament amb el teu dermatólog. Després de diverses sessions, les lesions hauran remès, però no per això cal deixar d’acudir al dermatòleg, perquè pauti el tractament a seguir i s’espaï la fototeràpia. Si fas les sessions de fototeràpia nu, comenta-ho al dermatólog perquè realitzi una revisió completa de la teva pell que detecti i descarti qualsevol problema cutani causat pels ultraviolats.

Què no fer

Cobrir la pell durant la fototeràpia. Excepte els ulls, la cara (si no té lesions) i els genitals, en el cas dels homes, és convenient exposar-se a la llum nu.
Aplicar protector solar o medicaments tòpics just abans de la fototeràpia. No és un contrasentit amb el que s’ha dit en l’apartat anterior: hidratació sí, medicaments en crema i fotoprotectors no.

Deixar la fototeràpia al cap de poques sessions. «Necessites entre 15 i 25 sessions abans de tenir resultats visibles», explica el Dr. Boh.

Substituir la fototeràpia per una cabina de bronzejat. En aquestes, s’utilitza llum ultraviolada A, que és la que estimula el bronzejat però que, com hem vist, no és la indicada per tractar la psoriasi, pel que pot produir danys a la pell. «Les cabines de bronzejat no són efectives per a la psoriasi i augmenten el risc de melanoma, en particular en nens i adults joves», afirma Duffin.

Per Belleza Activa

TOTES LES NOTÍCIES