La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents d’Encamp s’ha compromès aquest divendres a buscar solucions als problemes d’habitatge del país. “Sabem, perquè ho patim, que els lloguers ens ofeguen i costa arribar a finals de mes”, ha afirmat Maria Teresa Recasens, que ocupa la posició número 5 de la llista, que ha subratllat que hi ha moltes famílies per a qui la despesa del lloguer s’enfila més enllà del 50% dels seus ingressos. Així, ha assegurat que “nosaltres, des del Comú, el que volem fer és treballar, treballar perquè els nostres ciutadans tinguin un habitatge digne, perquè tinguin uns lloguers assequibles i per minimitzar el que puguem aquesta situació”.

Així, les propostes que formula la candidatura del PS i Independents d’Encamp passen per l’elaboració d’un preu de referència del lloguer dels pisos, basant-se en la situació, la data de construcció i l’accessibilitat, entre d’altres paràmetres, i donar incentius fiscals als propietaris perquè lloguin els seus pisos a aquests preus de referència o per sota. Concretament, “els hi rebaixarem l’impost d’arrendaments”, ha exposat Recasens. D’aquesta manera, confia que s’ajustaran “al màxim” els preus dels lloguers -que avui a Encamp presenten poca diferència en comparació amb els d’Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, cosa que fa que la gent marxi a viure al centre, “amb més serveis”- i així aconseguir que “la gent torni a sentir estimació i motivació per viure a Encamp”, ha manifestat Recasens.

D’altra banda, la número 5 de la llista socialdemòcrata també s’ha ofert a “ajudar els nostres joves a poder-se emancipar en el que puguem” i a escoltar les demandes que hi hagi en aquest camp per fer “que puguem viure tots més còmodament”.

Però més enllà d’aquest tipus d’ajudes a “l’accés a l’habitatge, que és un dels grans problemes que tenim ara mateix al país”, Recasens també ha exposat que es treballarà “per tenir habitatges sostenibles, perquè a més de protegir el medi ambient puguem rebaixar els costos energètics”.

 

Units pel Canvi proposa tancar al trànsit entre la plaça de la Germandat i el carrer de les Escoles
La candidatura d’Units pel Canvi proposa fer per a vianants els tram de l’avinguda Verge Canòlich que transcorre entre la plaça de la Germandat i el Centre Esportiu, on desemboca el carrer de les Escoles. La proposta “serviria per donar espai als vianants, fer zona de campus universitari, i, per tant, donar vida”, ha defensat Gerard Alis, l’exconseller general socialdemòcrata que ocupa la 14a posició de la llista laurediana.

El projecte s’emmarca en un “punt clau i important” del programa, el de “fer unes ciutats més urbanes”. “Hem de convertir les ciutats en centres més urbans, en espais segurs destinats a les persones, amb una mobilitat controlada, per fer espais per a vianants i zones verdes”, ha justificat Alís, que ha defensat que la proposta “és factible”, ja que és un tram que es talla al trànsit tot sovint.

La proposta s’acompanya de la negociació amb els propietaris de les parcel·les buides de just davant la plaça de la Germandat per “poder convertir-les en zones verdes, un espai enjardinat”, ha explicat el candidat número 14 d’Units pel Canvi.

Tot plegat permetria “una mica de reactivació econòmica”, ha argumentat Alís, ja que “embellir la parròquia, fer que la gent se senti a gust i surti al carrer, doncs també pot reactivar el comerç de la zona”. En definitiva, és un projecte “que creiem clau, i que en aquesta zona podrà donar vida a la parròquia”, a més de generar “un punt neuràlgic que podria revitalitzar el centre de Sant Julià de Lòria”, ha conclòs Alís.

 

Movem Ordino estudiarà construir un magatzem centralitzat per a tot el material del servei de manteniment
La candidatura de Movem Ordino considera que el servei de manteniment del Comú “no ha estat prou valorat o escoltat, i se li ha de donar la importància que té”, segons ha manifestat el número 6 de la llista, Víctor Iriarte. I aquest és un factor clau per poder disposar d’una parròquia “més neta i endreçada”. Per això, entre d’altres propostes, Movem Ordino es compromet a estudiar la construcció d’un magatzem centralitzat per a tot el material de manteniment, o si més no millorar els actuals espais, que “són petits i una mica obsolets”.

Iriarte ha insistit en la importància del servei de manteniment, del que es fa ús “per qualsevol acte que es pugui fer a la parròquia”. És un servei transversal, que s’ha de coordinar amb la resta de departaments i cal que la informació flueixi entre ells, cosa que no sempre ha funcionat com hauria de fer-ho i ha causat alguns problemes i conflictes. En aquest sentit, des de Movem Ordino es comprometen a “marcar protocols de treball perquè no hi hagi problemes entre departaments i la feina funcioni i això reverteixi en el ciutadà”.

Perquè encara funcioni millor, s’estudiarà la construcció d’un edifici per al departament de manteniment, ja que “ara tenen molts espais per tota la parròquia”, cosa que dificulta el treball, a part de les pèrdues de temps que comporta, tal i com ha recordat Iriarte. A més, Movem Ordino es compromet a celebrar reunions veïnals en els diferents nuclis urbans “per conèixer el parer dels ciutadans” i detectar possibles mancances i propostes de millora, ha explicat el candidat número 6. En aquest apartat, Iriarte ha exposat que es volen “continuar canviant l’enllumenat perquè sigui més sostenible, però hi ha punts negres que volem eliminar”, de la mateixa manera que hi ha trams de voravies per fer. Igualment, Iriarte ha confessat, a més, que “hem tingut inputs que apunten que el protocol de treta de neu no seria el més adient”.

 

La candidatura de PS i Independents d’Andorra la Vella es marca com “primer objectiu pal·liar els problemes d’habitatge”
La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents d’Andorra la Vella té, com “primer objectiu, pal·liar els problemes d’habitatge”. Així ho ha manifestat el número 4 de la llista, Pere Baró, que ha recordat que en els darrers quatre anys “la inversió de DA en habitatge és de zero”. En aquest sentit, ha posat Jovial com a exemple clar del que “per a governs de dretes i conservadors és una despesa” mentre que “pels d’esquerra i centre-esquerra és una inversió social i en benestar, que al cap i a la fi és l’únic objectiu de tenim”, ha defensat.

Baró ha recordat l’interès del PS per les qüestions referents a l’habitatge -“fa molts anys que en parlem a nivell nacional i comunal”, ha dit- en contraposició al grup que governa actualment, que “l’únic que els importa és fer despesa amb obres faraòniques”.

En aquest sentit, el número 4 de la llista socialdemòcrata a la capital ha recordat que “la Constitució és ben clara en aquest aspecte i diu que els estaments públics hem de promoure les condicions necessàries per tenir habitatge digne”, i ha comentat, ja que parlen sovint de la Constitució, que “DA potser aquest punt se l’hauria de llegir una mica més”.

Baró ha explicat que la proposta socialdemòcrata passa per la creació d’una àrea d’habitatge, que tindrà l’encàrrec d’adoptar “les mesures possibles per afrontar el problema tan greu que tenim”, que passarien entre d’altres, per incentius fiscals mitjançant reduccions en l’impost sobre l’habitatge, les ajudes i la col·laboració amb els particulars “per trobar solucions en aquests grans problemes”. Baró també ha comentat que els han arribat queixes sobre Jovial, en el sentit que “amb DA no és el que era” i s’ha compromès a buscar “les solucions pertinents”.

 

Gili considera “poc seriós i dona molt poca confiança” que el Govern continuï treballant en l’heliport a les Tresoles
Des de la candidatura de Partit Socialdemòcrata i Independents d’Escaldes-Engordany s’han mostrat “molt i molt sorpresos” amb el fet que l’heliport a la zona de les Tresoles “encara és d’actualitat” i que “s’està continuant estudiant i fent despesa sobre aquesta ubicació”, quan ja havia quedat clar que no es volia allà. A més, “sobta també el posicionament del grup majoritari al Consell General, que són els mateixos que es presenten aquí a Escaldes-Engordany, que vulguin fer creure que no quan el seu ministre està dient que sí”, ha manifestat Gili, afegint que “crec que això és molt poc seriós i dona molt poca confiança de cara al compromís que tenen ells de realment escoltar els ciutadans”. Alhora, la candidata ha comentat que el terreny és a la parròquia veïna d’Encamp i “no sé quina garantia tenim els ciutadans d’Escaldes-Engordany que el que ens puguin prometre des del Govern o des del Comú es pugui complir”.

Més enllà del debat de l’heliport, Gili ha exposat els eixos del seu programa de govern en relació a la gestió comunal. En aquest apartat, la candidatura de PS i Independents assegura que es realitzarà un control exhaustiu de totes les despeses i “a planificar-les bé abans de fer-les”. Així, es compromet a fer “una auditoria, que volem publicitar, cada any” per fer efectiva la transparència de la gestió en aquest apartat i “els ciutadans sàpiguen com es gasten els diners comunals”.

En relació a la gestió del personal, Gili ha dit que vol treballar per “millorar el clima en tots els departaments del Comú”, un aspecte que considera molt important perquè “al final el que volem són uns treballadors comunals còmplices dels nostres projectes i que ens ajudin a fer una administració amigable de cara a facilitar tot el que convingui pels nostres ciutadans”. En aquesta mateixa línia, la candidata ha comentat que es volen facilitar els tràmits i que siguin més els que es puguin realitzar online. També es volen fer consultes ciutadanes de manera digital “perquè sigui més fàcil”.

D’altra banda, i com que el que es vol és governar per a tothom, Gili s’ha compromès a donar mitjans a l’oposició “perquè pugui fer la feina”, com poden ser un espai físic i donar més temps que no pas ha tingut la minoria en aquest darrer mandat per treballar i preparar les sessions de Comú, entre d’altres. La candidata a cònsol major ha manifestat que “si volem escoltar les persones, és evident que també hem d’escoltar l’oposició, que representa una part important dels ciutadans”.

 

PS