Protesta dels advocats de la Seu contra les taxes judicials i la supressió dels jutjats comarcals

advocats-seuUn grup de membres alturgellencs del Col·legi d’Advocats de Lleida s’ha concentrat aquest dimecres al migdia davant dels Jutjats de la Seu per protestar contra les noves taxes judicials i també contra la possible supressió de jutjats comarcals. El col·lectiu denuncia que aquestes dues mesures del Govern espanyol suposen un retrocés per al dret universal d’accés a la justícia.

Aquesta setmana es compleix un any de l’entrada en vigor de la llei de taxes, que el ministre Alberto Ruiz-Gallardón ha imposat malgrat el recurs del Consell de l’Advocacia. La delegada del Col·legi d’Advocats a la Seu, Carmen Ruiz, creu que les taxes “tenen una finalitat purament recaptatòria i dissuassòria, suposa un bloqueig a un dret ciutadà fonamental com és l’accés a la justícia i crea barreres econòmiques”, ja que ara moltes persones renuncien a anar a judici perquè no en poden assumir el cost.

El col·lectiu també està en contra de la proposta de concentrar bona part de l’activitat judicial a les capitals de demarcació. La reforma genera rebuig arreu de Catalunya, però especialment al Pirineu. I és que en moltes comarques de muntanya això obligarà a fer desplaçaments de més de 100 quilòmetres per a molts casos que ara es resolen en jutjats com els de la Seu, Puigcerdà, Vielha o Tremp. Tot plegat incrementarà el cost de la justícia per als pirinencs, tant en temps com en diners.

En la mateixa línia de rebuig, l’Ajuntament de la Seu ha aprovat aquest mes passat una moció en què demana al Govern espanyol el manteniment dels actuals partits judicials. La petició va rebre el suport de tots els regidors, tret de l’únic representant del PP.