Protecció civil preveu recuperar el sometent com a suport en emergències

La nova llei de protecció civil preveu revifar la figura del sometent, que no tindria, però, el mateix paper que en el passat. També es treballa en la sensibilització davant una emergència o la coordinació dels equips. Aquests aspectes destaquen en la tasca del departament de Protecció Civil.

La nova llei es destaca com a molt transversal. Rellança el voluntariat i com millorar-lo, la formació i informació i sensibilització a la població, la identificació dels riscos, quan és una emergència ordinària o no, o el paper dels comuns. El nou redactat de la llei també dona protagonisme a la figura del sometent. No des d’un punt de vista tant d’ordre públic com abans, sinó més de suport sobre el terreny. “Necessitarem suport de gent que ha d’estar formada, que necessita un seguiment, participar en simulacres i exercicis per, finalment, integrar-se dins d’una estructura d’intervenció i que en el moment que siguin activats ajudin al bomber professional o al policia professional”, proposa el director de Protecció Civil i gestió d’emergències, Cristian Pons.

Protecció Civil fa uns anys va arribar a un acord amb la Creu Roja. Aquest acord permet donar suport als professionals que hi estan treballant. En aquest sentit, l’ONG té un paper destacat. “No intervindran mai en primera línia, perquè tenim bombers, policies, metges, que són ells que hi intervenen directament. Però tots aquests bombers es cansen, es poden fer mal… Han de tenir un lloc ordenat on descansar, beure… Fa part de l’ordre de la intervenció, d’alguna manera”, detalla Pons.

De la llei sortirà també la creació del centre nacional d’emergències, el 112, que haurà de gestionar en un sol punt l’actuació en una emergència.