simulacre-tunel-viellaLa  Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), juntament amb el Ministerio de Fomento, han realitzat la nit passada un simulacre d’accident de trànsit dins el túnel de Vielha (carretera N-230).

L’objectiu de l’exercici ha estat posar en pràctica l’activació del pla d’autoprotecció (PAU) del Túnel de Vielha, sobretot pel que fa a la detecció, avisos i intervenció dels seus equips d’emergència.
 
El supòsit d’emergència ha consistit en un accident entre dos vehicles a l’interior del túnel, amb el resultat de tres persones ferides, una d’elles sense mobilitat en un dels cotxes i dues més a l’altre vehicle.
 
A banda dels dos cotxes accidentats, s’ha simulat que en el moment de l’accident hi havia dos vehicles més a l’interior del túnel que han estat els que han donat l’avís al centre de control i al telèfon d’emergències 112 de Catalunya.

Un cop donat l’avís de l’accident s’ha encès de forma automàtica la ventilació del túnel i s’ha senyalitzat de forma visible que el túnel estava tancat. Per altra banda, els operadors del centre de control han avisat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat; a les unitats de primera intervenció de cada una de les boques, i als responsables del Túnel.
 
 
Participació efectius d’emergències
 
Les unitats de primera intervenció han estat les primeres en arribar i s’han situat a les boques del túnel, tancant el pas dels vehicles i informant-los de l’accident. En cap cas han entrat dins el túnel, sinó que han esperat a l’arribada dels efectius de Mossos d’Esquadra i Pompièrs d’Aran.
 
Els Pompièrs d’Aran han desplaçat a la boca nord un vehicle Bomba Urbana Pesada (BUP) amb 6 efectius; una Unitat de Personal i Càrrega (UPC) amb 3 efectius; 1 Unitat de Suport Vital Avançat amb 2 pompièrs, metge i infermer; i una Unitat de Suport Vital Bàsic amb 2 pompièrs. Pel que fa a la boca sud, s’ha mobilitzat una Bomba Rural Pesada (BRP) del parc del Pont de Suert amb el personal de guàrdia dels Bombers de la Generalitat.
 
Els pompièrs han realitzat l’extinció de l’incendi dels vehicles accidentats, i han fet l’atenció als dos primers ferits.

Els Mossos d’Esquadra han participat a l’exercici amb quatre dotacions, dues d’elles encarregant-se de fer el tall de trànsit al túnel a les dues boques, i les altres dues fent punts d’informació per alertar als conductors que el túnel estava tallat.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat una ambulància de Suport Vital Bàsic amb dos tècnics a la boca sud del túnel. Un cop feta la recepció del ferit que quedava per atendre, se l’ha avaluat i estabilitzat per traslladar-lo a l’Hospital de Vielha.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb dos tècnics dels Serveis Territorials de Lleida, a més del personal de guàrdia del CECAT.
 
A l’exercici hi ha assistit el Síndic del Conselh Generau d’Aran, Carles Barrera, la delegada territorial del govern a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós, i el director dels serveis territorials d’Interior a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Palau.
 
 
Per a la realització del simulacre, el túnel ha quedat tancat durant aproximadament 4 hores a partir de les 22.30 hores.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada