Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT davant la possibilitat d’incidències localment importants per acumulacions d’aigua i creixement de rius i rieres per les precipitacions intenses i abundants previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de la propera matinada i durant tot el dia de demà dimecres a gran part del territori, a més d’un episodi de fort onatge que pot provocar incidències en el front marítim. També s’ha emès una prealerta el pla PROCICAT pel fort vent que demà afectarà tot el terç nord-oest en especial les zones de muntanya i també al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.
 
 
INUNCAT per acumulació de pluja, intensitat i fort onatge
 
Al Pirineu Occidental, a les comarques del Pallars, Alta Ribagorça i Alt Urgell on l’SMC preveu l’acumulació de pluja abundant des d’aquesta matinada i durant el dia de demà, cal estar atents al creixement dels nivells dels rius a les capçaleres de les dues Nogueres (Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana) i la possibilitat de desbordaments locals, ja que les pluges de demà s’afegirien als registres significatius de les últimes hores que ja han incrementat els nivells dels rius d’aquesta zona.
 
Pel que fa al litoral i, principalment, al prelitoral des de La Selva fins al Baix Camp on l’SMC també ha previst pluja abundant, cal estar atents a rius i rieres ja que es poden incrementar de forma sobtada si l’episodi de pluja és persistent.
 
No es descarta que es puguin incrementar els cabals dels rius en altres punts de l’interior de les comarques interiors de Tarragona i de les comarques de Lleida si les pluges abundants es desplacen cap a aquestes zones al llarg del dia.
 
A més, segons l’SMC les pluges també podran ser intenses en algun moment i de forma local a punts de la meitat est del país i per tant en aquests àmbits es podrien generar incidències localment per acumulacions d’aigua en zones urbanes.
 
L’episodi de pluges s’iniciarà al matí per la part sud i anirà avançant direcció nord.
 
Finalment, tot el litoral es veurà afectat també per l’episodi de fort onatge previst per l’SMC per demà i que s’intensificarà a partir de migdia a la part central i nord de la costa. El temporal provocarà onades de mar cap a terra (d’origen sud i est) que podrien superar els 2.5 metres i per tant provocar afectacions, inclosa alguna inundació local, en punts del front marítim.  
 
 
PROCICAT per fort vent
 
Davant la previsió de l‘SMC de fort vent demà al Pirineu i zones de muntanya en general cal extremar les precaucions en les activitats en el medi natural durant els moments de les ratxes més fortes en especial a partir del migdia quan es preveu que s’intensifiqui l’episodi i afecti tot el terç nord – oest. Pel que fa a les zones urbanes del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona en el moment de les ràfegues més fortes de vent cal evitar aturar-se a prop d’elements voluminosos que el vent pugui fer caure, i alhora prendre especial precaució amb la caiguda de branques i arbres sobretot en parcs i jardins urbans.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada