Protecció Civil de la Generalitat posa en Prealerta el Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui, i que podran afectar especialment a la tarda a la Catalunya Central, sobretot les comarques del Berguedà, Solsonès i el Bages, i al Pirineu central i oriental.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que aquest matí les pluges intenses puguin afectar les comarques del litoral de Tarragona i Barcelona i que  amb el pas de les hores, es vagin estenent cap a l’interior, el nord i el sud del país. A les zones afectades es podrà superar localment el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts, sobretot aquesta tarda a la zona central del territori. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments. Cal augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa, així com seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció en situacions meteorològiques adverses. També recomana molta precaució en les activitats que s’estiguin fent a l’aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables. Tampoc aparqueu en rieres i zones inundables.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que, abans que comenci a ploure, reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. També, que planifiqueu les activitats al medi natural d’acord a la previsió de tempestes i que eviteu realitzar-les en el moment de la pluja intensa si no són segures.
 
Si la pluja intensa us sorprèn al cotxe, a prop de lleres, rius i guals, eviteu travessar-los, encara que estigueu circulant amb un vehicle del tipus 4×4 i malgrat semblin portar poc cabal, ja que aquest pot incrementar de forma sobtada. Més consells ainterior.gencat.cat/inundacions
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Més consells ainterior.gencat.cat/tempestes