Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes pluges durant el dia d’avui al centre i a la meitat est de Catalunya, al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.
 
A la zona afectada, les pluges podran superar el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts. Es preveu que els xàfecs vagin acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Sense incidències durant la nit i matinada
 
Les pluges de la passada nit i matinada, previstes a les comarques del litoral i prelitoral central, no han produït incidències. El telèfon d’emergències 112 no ha rebut trucades relacionades amb les pluges i els Bombers de la Generalitat no han fet sortides durant la nit per aquest motiu.
 
A causa de les pluges d’ahir, es van produir incidències a les carreteres BV-5114 iBV-5119 a Fogars de Montclús i a la N-II a Santa Susanna en sentit nord. El Servei Català de Trànsit SCT ha informat que les afectacions han estat normalitzades avui a les 7 del matí.
 
Incidències de la tarda

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els xàfecs intensos d’ahir fins a la tarda van deixar registres destacables d’intensitat de pluja a Vilobí d’Onyar 29’9 l/m2, Santa Coloma de Farners 28’8l i Malgrat de Mar amb 31’5l/m2 en 30minuts.
 
Ahir durant la tarda i fins a les 19.30 h el telèfon d’emergències 112 va rebre 128 trucades per la pluja. la majoria d’aquestes han estat entre les 17.30 i les 18 hores a la comarca de la Selva.
Els Bombers de la Generalitat van atendre entre les 16.00 i les 19.00 hores 87 serveis relacionats amb la pluja. A la Regió d’Emergències de Girona n’hi ha hagut  54, a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord  31 i a la de  Lleida 2. Només a Breda hi ha hagut  23 serveis i a Blanes se n’han atès 13 més. La majoria de serveis han estat inundacions de baixos i soterranis i alguns cotxes embarrancats per l’aigua.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informat que el cabal al riu Tordera es troba en procés de normalització i que presenta valors inferiors al llindar d’activació tot i que encara hi circulen valors superiors als habituals.
 
Davant la previsió de fortes precipitacions en les properes hores, Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell per possible augment sobtat del nivell del riu entre Fogars de la Selva i Malgrat.
 
L’empresa gestora BCASA ha posat en fase de prealerta el seu pla d’emergències del Parc fluvial del Besòs.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i activitats que es facin a l’aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables. Trobareu totes els consells de Protecció Civil de la Generalitat en cas de fortes pluges al web interior.gencat.cat/inundacions
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc., i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat al web interior.gencat.cat/tempestes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada