Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla Neucat per les nevades al Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté vigent la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades avui i els propers dies a les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Val d’Aran, Alta Ribagorça i Alt Urgell, i també al Ripollès i Cerdanya amb menys intensitat i probabilitat.

Durant el dia d’avui es podran acumular gruixos superiors als 10 cm per sobre de 900 metres a les comarques del Pirineu Occidental i també al Ripollès i Cerdanya amb menys intensitat. Demà dissabte es preveuen gruixos de més de 5 cm a cota 600 metres al vessant nord del Pirineu (Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça). També hi podria haver calabruix a comarques del nord-est i prelitoral central. De cara a la tarda-vespre de diumenge és possible alguna nevada al vessant sud del Pirineu i Prepirineu.

 El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu són obligatòries les cadenes per accedir al port de la Bonaigua per la C-28 i per circular per la BV-4243 entre Castellar del Riu i Rasos de Peguera. També és obligatori l’ús de cadenes a la L-500 a la Vall de Boí (de la N-230 al Balneari de Boí) i a la L-501 també a la Vall de Boí (des de la L-500 al Pla de l’ermita). A més, els vehicles pesants articulats tenen el pas restringit al túnel de Vielha (N-230).

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades.

 Amb l’arribada del cap de setmana i un augment dels desplaçaments a zones de muntanya, es recomana prudència en la conducció, portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb bateria, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric, i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit i consultar les incidències viàries al seu web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htmo al Twitter @transit

L’SCT demana als usuaris que circulin amb aquesta inclemència meteorològica que extremin les precaucions i segueixin aquests consells viaris per evitar accidents:

 

·        Conduir amb suavitat i no frenar bruscament per evitar perdre el control del vehicle

·        Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments

·        Augmentar la distància de seguretat entre vehicles, atès que la distància de frenada en neu/gel pot augmentar fins a deu vegades

·        No avançar si no és necessari

·        Portar les cadenes per si són necessàries

·        En cas d’acumulació de neu, seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles

Pel que fa a la pràctica d’esports de neu, es recomana molta precaució i portar la indumentària i el material de seguretat adequat. Recordeu consultar també el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php abans de fer activitats de muntanya per adequar la vostra activitat als nivells de perill i evitar accidents. Avui el perill d’allaus és MODERAT (2) a tot el Pirineu Occidental, i MODERAT per sobre dels 2.400 metres al Pirineu Oriental i FEBLE (1) a la resta.

A partir d’avui també està prevista una important davallada de les temperatures, amb alguna glaçada aquesta nit i matinada al Pirineu, Prepirineu, Depressió Central i Prelitoral central i nord.

En aquest sentit, Protecció Civil vol insistir en la prudència a la carretera, i també assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents. Trobareu els consells Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid al web interior.gencat.cat/seguretatllar

Podreu seguir tots els avisos i les incidències més significatives de la nevada al Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.