pluges

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase de Prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui sobretot al Pirineu i Prepirineu.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que avui les pluges intenses afectin a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran, Lleida i Catalunya Central i també a l’interior de Tarragona i de Girona. En aquestes zones les pluges podran superar el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.
 
Es preveu que les pluges intenses tinguin caràcter local i el fenomen és de probabilitat baixa i risc moderat en general. Per tant no s’esperen afectacions greus ni generalitzades. Tot i això, Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades per pluges intenses, sobretot en els desplaçaments i les activitats a l’aire lliure especialment al medi natural.
 
En la conducció cal augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa, així com seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit SCT pel que fa a la conducció en situacions meteorològiques adverses. El SCT recorda que la pluja augmenta el risc d’accident de trànsit i demana a la ciutadania que segueixi aquests consells per tal d’evitar incidències greus.
 
En les activitats a l’aire lliure, especialment al medi natural, Protecció Civil de la Generalitat recomana molta precaució durant les tempestes. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables. Eviteu les activitats a l’exterior durant la tempestes si no podeu garantir que siguin segures. Tampoc aparqueu en rieres i zones inundables.
 
També recomana que, abans que comenci a ploure, reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Planifiqueu les activitats al medi natural d’acord a la previsió de tempestes i que eviteu realitzar-les en el moment de la pluja intensa si no són segures.
 
Si la pluja intensa us sorprèn al cotxe, a prop de lleres, rius i guals, eviteu travessar-los, encara que estigueu circulant amb un vehicle del tipus 4×4 i malgrat semblin portar poc cabal, ja que aquest pot incrementar de forma sobtada. Més consells ainterior.gencat.cat/inundacions
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric, molt habitual en les tempestes dels últims dies i en la previsió per avui, cal que us allunyeu d’antenes, arbres, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Més consells a interior.gencat.cat/tempestes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada