Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla INUNCAT per la nova previsió de pluges localment intenses

pluges

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase de Prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui sobretot al Pirineu i Prepirineu.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que avui les pluges intenses afectin a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran, Lleida i Catalunya Central i també a l’interior de Tarragona i de Girona. En aquestes zones les pluges podran superar el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.
 
Es preveu que les pluges intenses tinguin caràcter local i el fenomen és de probabilitat baixa i risc moderat en general. Per tant no s’esperen afectacions greus ni generalitzades. Tot i això, Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades per pluges intenses, sobretot en els desplaçaments i les activitats a l’aire lliure especialment al medi natural.
 
En la conducció cal augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa, així com seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit SCT pel que fa a la conducció en situacions meteorològiques adverses. El SCT recorda que la pluja augmenta el risc d’accident de trànsit i demana a la ciutadania que segueixi aquests consells per tal d’evitar incidències greus.
 
En les activitats a l’aire lliure, especialment al medi natural, Protecció Civil de la Generalitat recomana molta precaució durant les tempestes. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables. Eviteu les activitats a l’exterior durant la tempestes si no podeu garantir que siguin segures. Tampoc aparqueu en rieres i zones inundables.
 
També recomana que, abans que comenci a ploure, reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Planifiqueu les activitats al medi natural d’acord a la previsió de tempestes i que eviteu realitzar-les en el moment de la pluja intensa si no són segures.
 
Si la pluja intensa us sorprèn al cotxe, a prop de lleres, rius i guals, eviteu travessar-los, encara que estigueu circulant amb un vehicle del tipus 4×4 i malgrat semblin portar poc cabal, ja que aquest pot incrementar de forma sobtada. Més consells ainterior.gencat.cat/inundacions
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric, molt habitual en les tempestes dels últims dies i en la previsió per avui, cal que us allunyeu d’antenes, arbres, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Més consells a interior.gencat.cat/tempestes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.