Protecció Civil de la Generalitat demana no abaixar la guàrdia davant la calor extrema i el risc creixent d’incendis forestals

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla de Protecció CivilPROCICAT per Onada de Calor davant la confirmació de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de temperatures extremes que s’estendrà al llarg de la setmana durant diversos dies, sobretot a les comarques de Ponent i al centre de Catalunya. En paral·lel, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2  el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).
 
Segons les previsions de l’SMC l’episodi de calor avui afectarà tota la zona de Ponent, a les comarques de la Noguera, Segrià, Pla d’Urgell, Urgell, Garrigues i s’estén  cap al sud a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat; i cap al centre de Catalunya afectant l’Anoia i el Bages. Les previsions indiquen un augment progressiu de les temperatures que assoliran els valors màxims entre dijous i divendres tot i que dimecres l‘onada de calor ja serà intensa a l’interior.
 
Tot i que aquesta segona onada de calor de l’estiu no es preveu tan forta com la patida en l’episodi anterior, ni pel que fa a les temperatures màximes que s’assoliran ni al territori afectat ni als dies de duració, sí tindrà un efecte acumulatiu respecte l’onada de calor viscuda durant 13 dies consecutius i que va finalitzar tot just a mitjans de la setmana passada. Per això, Protecció Civil demana seguir les mesures preventives per evitar afectacions sobretot als col·lectius més vulnerables com són els nens, la gent gran i les persones amb malalties cròniques de tipus respiratori o circulatori.
 
Pel que fa al perill d’incendis forestals, tot i que avui no presenta valors extrems ni molt alts de forma generalitzada, el risc es manté força elevat i creixent arreu del territori degut a l’augment progressiu de les temperatures sobretot a l’interior del país. La situació es veu agreujada per la primera onada de calor que va començar a  finals de juny i es va allargar durant dues setmanes i la manca de precipitacions entre la primera i la segona onades de calor d’aquest estiu així com la primavera seca.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància de mantenir una conducta responsable per no generar risc d’incendis. A tot el territori cal extremar la prudència en tota l’activitat a l’entorn de les zones forestals per evitar augmentar el risc d’incendis.
 
També cal extremar les precaucions en l’ús de barbacoes o altres elements de risc d’incendis en les urbanitzacions a l’entorn de zones boscoses, sobretot si aquestes no disposen d’una franja perimetral sense vegetació. A més, cal fer èmfasi a què no s’han de llençar burilles, encara que semblin apagades, ni caminant ni per la finestra del cotxe ja que poden generar un incendi forestal. Podeu consultar tots els consells al web interior.gencat.cat/incendisforestals
 
CONSELLS DE PROTECCIÓ CIVIL PER SITUACIONS D’ONADA DE CALOR  
A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.  
Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.  
Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.  
Als àpats
Beveu força i vigileu l’alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.  
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.