Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’Alerta del Pla de Protecció Civil Procicat per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de l’inici d’un episodi de temperatures extremes a partir d’avui i que pot durar diversos dies. En paral·lel, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures seran molt elevades des d’avui arribant a un punt màxim aquest diumenge, tot i que la situació d’onada de calor s’allargarà tota la setmana amb una afectació general a tot el territori, especialment a les comarques de l’interior.
 
De cara a demà, es preveu les temperatures siguin més altes a la meitat sud del territori i també especialment a la franja de ponent. Diumenge, s’incrementarà l’afectació a l’interior del país i a les comarques del Prepirineu. Mentre que es preveu que l’episodi sigui especialment intens a les comarques de Lleida i de Terres de l’Ebre, al litoral l’afectació serà menor per la presència de la marinada.
 
Consells per l’onada de dalor
 
 A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.
 
Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.
 
Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.
 
Als àpats
Beveu força i vigileu l’alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.
 
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Risc d’incendi
 
Derivada d’aquesta onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, s’incrementarà el risc d’incendi forestal a partir de demà i durant la propera setmana, destacant com a zones de major risc el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona on la presència d’un gran nombre d’urbanitzacions envoltades de bosc incrementa el risc i fa necessari intensificar les mesures de precaució. El risc també s’incrementarà al sud de la Catalunya Central, interior de Tarragona i Ponent.
 
Els Agents Rurals reforçaran aquests dies la vigilància d’activitats a l’entorn d’urbanitzacions i zones boscoses sobretot del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, per evitar conductes de risc, i els Bombers de la Generalitat disposaran del reforç de campanya forestal que ja està actiu.
 
A més, davant les prediccions de l’SMC d’augment significatiu de les temperatures els propers dies, la DGPC recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…) i que també tingui en compte la incidència de les temperatures i les seves activitats en el risc d’incendi forestal.
 
De la mateixa forma, la DGPC ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció per la protecció dels elements més vulnerables a la calor i també en quant a la prevenció del risc d’incendi forestal.
 
Cal extremar les precaucions en l’ús de pirotècnia en la revetlla de Sant Pere i seguir estrictament la prohibició de llençar cap coet a menys de 500 m del bosc. Cal no llençar cap burilla, encara que sembli apagada, des del cotxe.
 
Disposeu de consells de Protecció Civil de la Generalitat davant el risc d’incendis forestals a http://bit.ly/1H9BH7Q
 
Des del CECAT, Protecció Civil de la Generalitat reforçarà també els avisos a les activitats de lleure dels menors d’edat regulades per la Direcció general de Joventut pel que fa a la calor i també al risc d’incendis. Per la seva banda, la Creu Roja també reforçarà els seus dispositius preventius d’atenció als col·lectius més vulnerables.
 
Està previst que el comitè tècnic es torni a reunir el proper dilluns per avaluar els nivells de risc previstos i actualitzar les mesures de prevenció si fos necessari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada