Protecció Civil ha advertit aquest dimecres que, a causa de la nevada que està afectant l’Alt Pirineu, ha augmentat el risc d’allaus a alta muntanya, especialment a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà, on ja hi ha un nivell de 4 sobre 5 (perill alt). El pla Allaucat està en prealerta i es demana molta precaució en activitats de muntanya.

Paral·lelament, també s’ha activat en estat d’alerta el pla Ventcat. Segosn els primers balanços, la Seu d’Urgell és una de les poblacions on ha nevat més intensament: a les 2 de la tarda ja s’havien acumulat 22 centímetres, a prop del registre de Vielha (28). Pel que fa a Sort, s’ha marcat 16 cm; a Puigcerdà, 14; i a Tremp, 4. A causa de la nevada, s’ha suspès el transport escolar de més de 800 alumnes de les comarques del Pirineu i el Prepirineu.

Pel que fa a observatoris d’alta muntanya, amb dades encara provisionals, s’ha constatat gruixos de 38 centímetres a Bagergue (1.417 metres), 27 a Certascan (2.400 m), 25 a la Bonaigua (2.266 m), 22 a Esterri d’Àneu (960 m) i 20 centímetres a Os de Civís (1.640 m). El Servei Metorològic, de fet, preveu que en tot l’episodi de nevades s’acumulin 50 centímetres de neu nova per sobre dels 1.000 metres, i més d’un metre per sobre dels 2.000. La previsió és que seguirà nevant de forma intensa al Pirineu i al Prepirineu les properes hores, a totes les cotes.

Neu a la Catalunya Central i a l’Empordà

Fora de l’Alt Pirineu, també ha nevat feblement a Berga (2 cm) i a Solsona (1 cm). La neu fins i tot ha arribat al Bages, Osona i el Moianès i ha afectat de manera molt breu les ciutats de Vic i Manresa, com també a la serra de l’Albera, als cims de l’Alt Empordà.

47 trucades al 112

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 47 trucades derivades de la nevada, especialment al Pirineu i Prepirineu, però també en punts de la Catalunya Central. Els avisos fins a les 14 hores provenen, precisament, de les zones més afectades per la neu. Així a la comarca de l’Alt Urgell hi ha hagut 7 trucades, i a la de la Cerdanya 6. Hi ha 5 avisos del Pallars Sobirà i 4 del Pallars Jussà, del Solsonès, la Val d’Aran i el Berguedà. Per municipis, cinc de les trucades s’han fet des de Sort, i tres des de Puigcerdà, Ribera d’Urgellet i Vielha e Mijaran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada