Protecció Civil de la Generalitat activa l’alerta per la intensificació de la nevada al Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del pla NEUCAT per la intensificació de les nevades al Pirineu i prepirineu, i recomana molta prudència les properes hores i demà al matí per la possibilitat que les nevades puguin afectar també cotes baixes de les comarques de Girona (al voltant dels 300 metres).
 
Al Pirineu en tot l’episodi es poden acumular més de 50 cm de neu nova per sobre de 1500 metres i més d’un metre de neu per sobre dels 2000 metres. Avui, i a causa del fort vent, s’està produint el fenomen del torb que també s’incrementarà amb el reforç del vent les properes hores sobretot a cotes altes. Demà dilluns, al Pirineu Occidental durant el matí la cota de neu pujarà transitòriament fins a situar-se al voltant dels 900 metres, i a partir de llavors tornarà a baixar fins a nevar a qualsevol cota. 
 
A les comarques de Girona a tot el quadrant nord-est la cota de neu inicialment estarà entorn dels 300 metres, mentre que tendirà a pujar fins els 500m al centre de la jornada. El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és de 5 cm de gruix a cotes superiors a 600 metres.
 
De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible. 
 
A les comarques de Girona específicament estigueu atents a la possibilitat de que les nevades afectin la mobilitat durant les primeres hores de demà.
 
Alguns dels gruixos de neu acumulats fins avui són: 51cm al Lac Redon (Val d’Aran); 45cm a Malniu (Cerdanya); 38cm a Certascan (Pallars Sobirà); 32cm a Bonaigua (Pallars Sobirà) o 20cm a Núria (Ripollès).
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut en el que portem de l’episodi de vent i neu del cap de setmana un total de 34 trucades localitzades bàsicament al Ripollès (8); Val d’Aran (7); i Pallars Sobirà i Gironès (3). La majoria de les trucades han estat per incidències de trànsit degut a la neu i el gel i caiguda d’arbres i uralites pel vent.
 
El Servei Català de Trànsit ha informat de les següents afectacions:
 
Pel que fa a la mobilitat, l’SCT informa que s’han registrat  incidències viàries per la situació de meteorologia adversa avui diumenge. A causa de la neu, dues vies resten tallades al trànsit; la BV-4031 a Castellar de N’hug per accedir a La Molina i la C-28 a Naut Aran d’accés al Port de la Bonaigua. A més, l’obligació de circular amb cadenes afecta a alguns trams d’11 vies. Es tracta, a la demarcació de Lleida, de la C-13, la C-28 i la C-147 a Esterri d’Àneu; de la C-142b a Naut Aran per accedir al Pla de Beret i la C-28 a Vielha cap a Vaquèira; de l’L-500 i l’L-501 a Vall de Boí per anar al Balneari de Boí i al Pla de l’Ermita, respectivament; de l’L-504 a Llavorsí en direcció Tavascan; de l’L-510 a Alins i de l’N-141 a Bossòst fins al Coll del Portillon. Cal recordar que a l’N-230 a Vielha està restringit el pas de vehicles articulatsen direcció Vilaller en ambdós sentits per neu o gel a la calçada.

 
A la demarcació de Girona, fins ara, només hi ha una via afectada per la neu amb l’ús obligatori de cadenes per circular, és l’N-260 a Planoles, a on des del quilòmetre 130 també està restringit el pas als vehicles pesants.
 
 
 
Prealerta del pla PROCICAT per vent
 
Pel que fa al vent, avui ha bufat de component nord al Pirineu, prepirineu i punts de les comarques de Girona, sobretot a les cotes més altes.
 
Per demà afectarà principalment al Pirineu i Prepirineu Occidental, Alt i Baix Empordà i la Noguera. La nit de dilluns a dimarts també bufarà a les comarques del terç est del país que anirà minvant durant el dia. El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és ratxa màxima de més de 90 km/h.
 
Algunes de les ratxes de vent fort avui són: 129 km/h a Boí (Alta Ribagorça); 122 km/h a Salòria (Pallars Sobirà); 116 a Ulldeter (Ripollès); 112 al pantà de Darnius (Alt Empordà); o 102 a Certascan.
 
Degut a l’episodi de vent que s’ha de mantenir sobretot a les cotes altes, recomanem molta prudència en totes les activitats de muntanya, i desistir de l’activitat si ens podem posar en perill. També cal allunyar-se de zones boscosos o que hi hagi elements inestables que puguin caure pel vent.
 
 
Avís de risc per fred
 
El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha fet arribar a tots els municipis afectats l’avís de fred que afectarà gairebé tot Catalunya el vespre, nit i matinada de dimarts a dimecres. 
 
L’episodi de fred podria continuar fins el divendres, així que caldrà molta precaució en la mobilitat de matinada i primera del matí per la possibilitat de glaçades fortes; consultar abans l’estat de la via, i evitar desplaçaments en les hores de més risc. També es poden produir glaçades als carrers de pobles i ciutats on caldrà precaució durant la matinada i en les primeres hores del matí en mobilitat amb vehicle i a peu.
 
En cases aïllades es poden glaçar les canonades, així que cal deixar un rajolí d’aigua a la nit per evitar congelació. També cal evitar que col·lectius vulnerables (gent gran, nadons i persones amb malalties respiratòries) estiguin a l’exterior i quiets durant moltes hores sobretot a les hores de més fred; no fer ús d’estufes de gas, brasers o altres sistemes de calefacció per combustió (flama) que faci temps que no fem servir i no estem segurs que funcionen bé; No taponar les reixetes de ventilació dels espais on estan les calderes perquè provoca mal funcionament i acumulació de gasos que poden provocar un accident (intoxicació per monòxid o asfíxia per falta oxigen); No estar amb una estufa de combustió durant moltes hores en una cambra tancada completament (deixar la porta oberta una mica o ventilar periòdicament); i finalment no es recomana fer servir espelmes per escalfar-nos, ni deixar-les enceses sense supervisió i mai de nit.