Protecció Civil de la Generalitat dóna per finalitzades les Alertes dels plans INUNCATi NEUCAT per la millora en les condicions meteorològiques i en les incidències derivades del temporal, per l’estabilització i retorn a la normalitat dels cabals dels rius i per la millora en les afectacions viàries derivades de les nevades. El Pla INUNCAT es manté encara en Prealerta pels cabals encara alts a la demarcació de Girona i comarques de Barcelona i per l’estat de la Mar, situacions que encara poden comportar riscos.

Segons ha informat el Servei Català del Trànsit ha informat que hores d’ara només queden 4 vies afectades per la neu a la demarcació de Barcelona. En concret:

la B-111 és obligatori portar cadenes o pneumàtics d’hivern al Bruc;
la BP-1101 és obligatori portar cadenes o pneumàtics d’hivern al Bruc;
la BP-1103 és obligatori portar cadenes o pneumàtics d’hivern al Bruc;
la BV-4024 hi ha risc d’allaus a Bagà
Podeu consultar l’estat de les carreteres al web del Servei Català del Trànsit
 
Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua ACA els cabals encara són alts a la demarcació de Girona i a les comarques de Barcelona, tot i que presenten una tendència a l’estabilització i retorn a la normalitat. Protecció Civil recomana extremar les precaucions  a l’entorn de les lleres dels rius on s’han donat les majors crescudes han estat:

Llobregat
Besòs
Cardener
Fluvià
Gurri
Ter
 
Registres de precipitació
Observatori Fabra (Barcelonès)  111 l/m2
Vacarisses (Vallès Occidental)     110 l/m2
Barcelona – el Raval (Barcelonès) 108.9 l/m2
Barcelona – Zona Universitaria      (Barcelonès) 105.3 l/m2
St. Cugat del V. – CAR        (Vallès Occidental) 100.5 l/m2
Castellbisbal (Vallès Occidental) 100.3 l/m2
Montserrat – St Dimes (Bages) 95.5 l/m2
Molló – Fabert (Ripollès      ) 92.5 l/m2
la Vall d’en Bas (Garrotxa) 90.7 l/m2
Rellinars (Vallès Occidental) 91.6 l/m2
Sabadell – Parc Agrari        (Vallès Occidental) 88.4 l/m2
el Pont de Vilomara (Bages) 89 l/m2
Tagamanent (Vallès Oriental) 82.8 l/m2
Boí (2.535m) (Alta Ribagorça) 80.7 l/m2
Viladrau (Osona) 79.6 l/m2
Badalona (Barcelonès) 77.2 l/m2
 
Segons l’SMC La precipitació acumulada entre ahir i avui ha superat els 50 l/m2 a bona part de Catalunya, amb l’excepció dels extrems del país
 
Registres de gruixos de neu
Cadí Nord (Cerdanya) 46 cm
El Port del Compte (Solsonès) 45 cm
Ulldeter (Ripollès) 38 cm
Espot (Pallars Sobirà) 36 cm
Lac Redon (Val d’Aran) 35 cm
Malniu (Cerdanya) 35 cm
Salòria (Pallars Sobirà) 35 cm
Sesseuva (Val d’Aran) 30 cm
 
 
Des de que va començar l’episodi de pluja i neu dins avui a les 17:00 hores, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 1.528 trucades derivades dels efectes de la climatologia adversa. Per comarques Barcelonès 421, Baix Llobregat 155, Vallès Occidental 148, Conca de Barberà 89, Bages 84, Anoia 77, Segarra 49, Vallès Oriental 45, Urgell 42 i Maresme 42. Per municipis Barcelona 294, L’Hospitalet de Llobregat 81, Badalona 32, Cornellà de Llobregat 31, Terrassa 29, Sant Cugat del Vallès 28, Cervera 28, El Bruc 28, Tàrrega 23 i Lleida 23.
 
D’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 539 avisos relacionats amb el temporal entre ahir a les 20.00h i avui a les 19.00h. En general, s’ha tractat d’inundacions de baixos, de retirar arbres i branques caiguts; netejar de neu, fang i pedres algunes carreteres i pistes forestals, revisar instal·lacions elèctriques malmeses, arreplegar cables elèctrics i de telefonia trencats i que impedien la circulació o el pas en diferents indrets i fer sanejament de murs i façanes en mal estat. Els serveis més importants s’han fet a Viladecavalls, Aitona i Maials. A Viladecavalls, els Bombers han rescatat sans i estalvis els passatgers d’un vehicle que ha caigut dins d’un esvoranc al carrer del Ferrocarril. La via ha quedat totalment tallada a la circulació. A Aitona, un mur ha caigut al damunt d’un vehicle que circulava pel carrer de la Coma; no hi ha hagut ferits. I a Maials ha calgut desallotjar preventivament tres cases a causa de l’ensorrament d’un tram de l’antiga muralla que alhora ha fet caure una paret exterior d’una vivenda.
 
A causa dels llamps que van caure durant la tempesta d’ahir, també es va treballar a la Pobla de Claramunt i a Granollers. A la Pobla de Claramunt, un llamp va fer cremar el comptador elèctric d’una casa del carrer Barcelona i va fer caure rajoles d’una paret. A més, una dona va resultar ferida menys greu amb cremades en un braç i va ser evacuada a l’Hospital d’Igualada, segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). A Granollers, va ser necessari revisar el comptador de gas d’una casa del carrer de la Torreta que va cremar a causa d’un altre llamp. El propietari en va apagar l’incendi.
 
Per Regions d’Emergències, el detall dels avisos atesos pels Bombers és aquest:
 
Metropolitana Sud: 159
Metropolitana Nord: 149
Lleida: 80
Centre: 67
Tarragona: 55
Girona: 29
 
Durant l’episodi de pluja i vent diversos municipis han activat les seves Associacions de Voluntaris de Protecció Civil per tal de restablir la normalitat enfront les incidències derivades de l’acumulació de neu i pluja. En aquest destaquem les AVPC de Cardona, de Sant Fost de Campsentelles, de la Garriga, Vilanova del Camí, entre d’altres  
 
D’altra banda, l’episodi de fort vent s’ha donat per finalitzat aquest matí i s’ha tancat la Prealerta del Pla PROCICAT.
 
Registres de vent
Portbou: (Alt Empordà): 112 km/h
La Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya)    109.1 km/h
Boí (2.535 m) (Alta Ribagorça)      107.6 km/h
Certascan (2.400 m) (Pallars Sobirà) 104.4 km/h
Salòria (2.451 m) (Pallars Sobirà) 93.6 km/h

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada