Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla de Protecció CivilPROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que preveu que l’episodi de temperatures extremes s’allargui fins el proper dissabte. A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís,l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la situació d’onada de calor s’allargarà fins el proper dissabte. Les temperatures més extremes es donaran sobretot a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central.

Segons l’SMC, des de l’activació de l’Alerta per onada de calor s’han assolit els següents registres de temperatura que correspon a la superació del llindar de temperatura extrema associat a l’onada de calor:

Alfarràs 37,8ºC (dada percentil 37,7). És la temperatura més alta registrada a Catalunya.  
Olot 35,7ºC (dada percentil 35,5).
Santa Coloma de Farnés 36,5ºC (dada percentil 35,9).
Fogars de la Selva 35,1ºC (dada percentil 34,7)
Lladurs 36,8ºC (dada percentil 36,5).
Solsona 36,3ºC (dada percentil 36).
Caldes de Montbui 36,1ºC (dada percentil 35,2).
Sabadell 35,5ºC (dada percentil 35,0).
 
Incidències derivades de l’episodi de calor extrema
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha informat dels incidents relacionats amb l’onada de calor que s’han atès al 061 des de l’ inici de l’alerta ahir a les 13:40 hores i fins avui a les 9:45 hores:
 
Incidents atesos 29
Trasllats 19  (mobilització de recursos, incloent-hi l’enviament d’ambulàncies i també metges a domicili)
 
Protecció Civil manté contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistènciaper evitar possibles incidències sanitàries vinculades als col·lectius més vulnerables. En aquest sentit s’estan realitzant dispositius preventius i de seguiment fent trucades i visites a les persones a les que donen servei.
 
Segons ha informat Endesa el consum elèctric s’ha incrementat entre un 15% i un 18% respecte a la setmana passada. Durant els episodis de calor extrema el consum elèctric es dispara per la utilització intensiva dels elements de refrigeració. Des del CECAT de Protecció Civil es manté contacte permanent amb Endesa per tal de monitoritzar el consum elèctric i detectar possibles incidències degudes a la sobreutilització de la xarxa. Tot i l’increment del consum en aquests moments no consta cap mancança en el subministrament.

Des del CECAT es manté contacte amb el SEM, el 061 Sanitat Respon i el 012 per fer seguiment de les trucades demanant informació i consells de prevenció sobre l’onada de calor. En aquest sentit ja s’ha registrat un increment significatiu en aquest tipus de calor.
D’altra banda Protecció Civil de la Generalitat ha avisat els coordinadors de zona de la Direcció General de Joventut a les àrees afectades per l’onada de calor perquè tinguin present aquesta situació i adeqüin les seves activitats a la situació de risc. El CECAT també ha notificat al Departament d’Ensenyament que ens trobem en situació d’onada de calor.
 
Què són temperatures extremes?
Cal tenir en compte que són extremes en relació a l’època de l’any i a cada municipi. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus.
 
Recomanacions:
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures. Eviteu les activitats físiques intenses a les hores de més calor i beveu molta aigua.

Davant d’aquest augment de les temperatures tingueu especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada