Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla especial d’emergències INUNCAT davant les noves prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges que poden ser intenses avui i superar els 20 litres/m2 en 30 minuts i podran afectar en general a tot Catalunya.
 
Segons les previsions de l’SMC es preveuen pluges intenses amb possible superació de llindar de 20 litres/m2 en 30 minuts a tot Catalunya (tret de les comarques de Segrià, Pla d’Urgell, Garrigues i Urgell) a partir de mitja tarda d’avui i fins a les nit, especialment a les comarques de la Catalunya Central i també Ripollès i Garrotxa. A partir de mitja nit i demà les precipitacions importants queden restringides al litoral i prelitoral central fins al migdia.
 
Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.
 
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil se segueix en contacte amb la Direcció General de Joventut per informar puntualment, en cas necessari, aquelles activitats que poguessin trobar-se en zones de risc.
 
Coincidint amb l’inici del cap de setmana i sent època estival, Protecció Civil recomana extremar la prudència en la conducció en aquells indrets on plogui, moderant la velocitat i adequant-la a les condicions meteorològiques del moment, i sobretot augmentant la distància de seguretat entre els vehicles. Recordeu que conduint amb pluja cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit
 
De cara a les activitats de lleure del cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica, adaptar les sortides a la climatologia, i modificar les activitats previstes en cas que sigui necessari. Si la pluja intensa o abundant us sorprèn en mig de la muntanya, busqueu un lloc elevat allunyat de barrancs, rieres, torrents, guals o altres zones potencialment inundables. Mai travesseu aquestes zones, ni a peu ni amb vehicle, ja que podríeu ser arrossegats per l’aigua. No us endinseu al bosc o muntanya si hi ha pluja abundant o intensa i eviteu circular per zones de difícil mobilitat mentre es mantinguin les condicions meteorològiques adverses.
 
Recordeu, també, que les tempestes dels últims dies han estat localment fortes provocant incidències per acumulació d’aigua en zones urbanes, carreteres i altres punts, així com la crescuda sobtada d’alguns torrents, rius i rieres amb els riscos que en deriven d’aquestes situacions. Per això, Protecció Civil recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades  per les tempestes , sobretot en els desplaçaments i activitats que s’estiguin fent a l’aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables.
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. 
 
Avís per fort onatge
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per onades superiors als 2,5 metres a l’Alt i el Baix Empordà demà dissabte entre les 7h i les 19h, tot i que hi haurà mar de fons per tota la costa.
 
Davant d’aquesta situació feu cas del color de les banderes que onegin a les platges i segui sempre les indicacions dels socorristes. Podeu consultar l’estat de les platges alvisor de platges de Protecció Civil.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada