Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions davant de les previsions d’arribada d’un episodi de ruixats forts i tempestes que afectaran Catalunya de forma generalitzada a partir d’aquest vespre i fins demà al matí i que a més d’intenses poden deixar acumulacions importants sobretot al litoral i prelitoral de la meitat sud amb possibilitat d’incidències en aquestes zones. No es descarta que es puguin produir incidències per les pluges abundants i intenses a totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i de Ponent. Davant d’aquestes previsions, Protecció Civil de la Generalitat activarà el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT en fase d’Alerta a partir de la tarda, coincidint amb l’inici de les tempestes.
 
Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, a partir de les 20 hores d’avui dimarts fins el matí de dimecres es poden produir pluges intenses que, de forma puntual, podrien arribar a superar el llindar màxim d’intensitat de 40 l/m2 en 30 minuts i en algunes zones es podrien acumular quantitats d’entre 50 i 100 l/m2 d’aigua en tot l’episodi, valors per sobre dels habituals. Les tempestes començaran afectant el sud i l’oest de Catalunya aquest vespre desplaçant-se durant la propera matinada i fins demà al matí cap a les comarques del litoral central i la demarcació de Girona. Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra. A conseqüència d’aquest episodi previst, s’ha demanat als ajuntaments, especialment els de la franja litoral, que prenguin mesures preventives en les zones inundables dels seus municipis.
 
Davant d’aquestes previsions, Protecció Civil recomana no aparcar els vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creuar rieres si baixen amb aigua, encara que sigui dins del vehicle, ja que aquest pot ser arrossegat encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, cal evitar apropar-se a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada. 
En cas de perill o emergència, recordeu de trucar al telèfon d’emergències 112. 
 
També és important netejar de fulles seques i brutícia els embornals, desguassos i desaigües de patis, terrats i soterranis abans que comenci a ploure per evitar embussos que poden provocar inundacions d’aquests espais.
 
Protecció Civil demana molta prudència també a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments. En cas que us sorprengui un episodi tempestuós fort a l’exterior, busqueu refugi en un lloc tancat fins que passi el gruix de la tempesta.
 
El Servei Català de Trànsit recorda als conductors que en cas de pluja o calamarsa s’han de tenir en compte aquests consells: 
 
CONSELLS CONDUCCIÓ AMB PLUJA:
PERDEM ADHERÈNCIA entre els pneumàtics i la calçada, fenomen conegut com a hidroplanatge o aquaplanning.
MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d’accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.
SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d’ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.
SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.
NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l’eficàcia dels frens.
CONSELLS EN CAS DE CALAMARSA:
PRECAUCIÓ AMB L’HIDROPLANATGE: la conducció és molt similar amb el gel.
NO T’ATURIS MAI SOTA UN PONT O DINS UN TÚNEL: a més d’estar prohibit, es pot generar una situació de risc.
FES-TE VISIBLE: amb les llums de posició i si cal els quatre intermitents.
CONDUEIX AMB SUAVITAT: el gel redueix la temperatura dels pneumàtics i per tant la seva capacitat d’adherència.
CAL MANTENIR LA DISTÀNCIA DE SEGURETAT entre vehicles.
Podeu seguir l’evolució de les tempestes i consells d’autoprotecció al compte de twitter@emergenciescat
 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada