Protecció civil alerta de l’evolució del risc d’allau i demana prudència en les activitats a la neu

L'entrada d'Ordino nevant
L’entrada d’Ordino nevant. Foto: ATV

Neu i vent. És la combinació de la qual estan pendent els efectius del COEX, Protecció Civil i estacions. Les precipitacions, que a hores d’ara encara són actives, han d’anar remetent, però atenció a l’avís per vent i a les temperatures, que han de pujar en les properes hores, perquè les congestes es podrien convertir en un perill. Per això valoren tirs d’allau en punts viaris com Soldeu i Arcalís.

S’havien anunciat nevades i s’ha confirmat. Les precipitacions que han caigut des de primera hora del matí han deixat diferents gruixos. La cota ha baixat fins a 1.200 metres però al migdia ha reculat.

A alta muntanya es preveu que les precipitacions deixin entre 10 i 15 centímetres de neu a 2.000 metres d’altura i d’uns 20 a 2.500 metres.

Davant la possibilitat que s’acumulin gruixos considerables en algun vessant, el COEX està pendent de dos punts viaris, Soldeu i Arcalís, on es podrien fer tirs preventius d’allaus, ha dit el director de Protecció Civil, Cristian Pons. Serien “talls puntuals per purgar, assegurar la zona i descarregar tota la neu que s’ha anat acumulant les darreres hores”.

El risc d’allaus se situa en grau dos. A les estacions d’esquí podrien valorar purgar alguna zona més tenint en compte que a l’avís per neu aquest dissabte s’hi suma el vent, que “afavorirà l’acumulació de neu en certs vessants”. Pons alerta que “la combinació del factor neu, amb el vent i l’augment de temperatures diumenge, pot elevar l’activitat d’allaus en els vessants més assoleiats”. Recomana “prudència en totes les activitats de neu, consultar el butlletí del perill d’allau i planificar el recorregut segons les previsions”.

Aquest dissabte han sortit a les carreteres divuit màquines del COEX per netejar les principals vies afectades.

Tot i que no s’han registrat grans incidències, des de Mobilitat volen reiterar la necessitat d’anar ben equipats i planificar el viatge abans de sortir per evitar imprevistos.

TOTES LES NOTÍCIES