Prop d’un centenar de persones assisteixen al taller sobre l’alimentació durant el tractament de càncer

La  sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany ha acollit prop d’un centenar de persones aquest dissabte al matí per gaudir del taller sobre alimentació durant el tractament de càncer, a càrrec de la directora de l’àrea de Salut i Hàbits Alimentaris de la Fundació, Elena Roura, i el xef, Marc Puig-Pey. La necessitat de dur una “dieta equilibrada” i “reduir els efectes secundaris” del tractament de càncer són dos dels elements que ha exposat Roura durant el taller. D’altra banda, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha destacat la importància d’aquest tipus d’actes per reivindicar les necessitats dels malalts i ha assegurat que “estem estudiant la viabilitat dels tractaments de radioteràpia, però cal veure els costos i la qualitat”.
Text: L’alimentació durant el tractament de càncer ha centrat el taller que ha realitzat la directora de l’àrea de Salut i Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia, Elena Roura, i el xef, Marc Puig-Pey aquest dissabte al matí a la sala d’actes d’Escaldes-Engordany coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer.

Gairebé un centenar de persones han aprofitat l’ocasió per conèixer de primera mà algunes receptes i aliments que són beneficiosos durant el tractament de càncer, ja que en la majoria de casos hi ha tota una sèrie d’efectes secundaris derivats de l’agressivitat del tractament. Roura ha posat en relleu la importància de dur a terme una dieta equilibrada per tal de “prevenir el càncer o garantir un bon estat nutricional durant el tractament”.

La falta d’apetit, els vòmits, la boca seca o les nàusees són només dels efectes que poden patir les persones sotmeses a un tractament de càncer, per això la nutricionista també ha destacat que “és important no deixar de menjar i l’alimentació que s’ha mostrat més efectiva és la dieta mediterrània”.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany ha destacat la importància d’aquest tipus d’actes per reivindicar les necessitats dels malalts de càncer i ha explicat que “cal fer una mica de balanç de què cal fer amb aquesta malaltia en concret”. Marfany també s’ha mostrat obert a tractar d’altres reivindicacions d’ASSANDCA, com la llei d’acompanyament i de l’oblit, malgrat que ha admès que “‘s’està treballant al respecte i s’aniran considerant quan es tracti tot de forma global”.

Pel que fa a la definició d’un registre de càncer poblacional, el ministre ha explicat que “estem treballant a posar ordre i jo crec que tot anirà fent-se progressivament”. Tot i això, actualment no es disposa de dades actualitzades referents al càncer, ja que les darreres són del 2014 i només s’ha completat la primera fase del projecte relacionada amb el registre de càncer hospitalari. Cal recordar que l’aplicació de la segona fase aplicada al registre de l’atenció primària i la CASS i la tercera relacionada amb implementar mesures, encara no s’han dut a terme.

Precisament, aquest també ha estat un dels elements que ha reivindicat el president d’ASSANDCA, Josep Saravia, ja que en l’actualitat no existeixen dades oficials de l’afectació del càncer al país.

Porta oberta a la radioteràpia

El ministre també ha aprofitat la seva assistència al taller, per assegurar que “estem estudiant la viabilitat dels tractaments de radioteràpia, però cal veure els costos i la qualitat”. Un dels aspectes als quals ha fet referència el ministre a l’hora de plantejar-se la incorporació de la radioteràpia és la “qualitat del servei”. Marfany també ha afegit que “que s’hagi valorat en un passat no vol dir que no es pugui tornar a considerar”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES