Prop del 70% d’estudiants de FP troben feina mentre estudien

Centre de Formació Professional d'Aixovall
Centre de Formació Professional d’Aixovall. Foto: Arxiu

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i el tècnic superior de l’Agència de Qualitat d’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), Isaac Galobardes, han presentat aquest dimarts els resultats de l’estudi d’inserció laboral dels titulats de formació professional al Principat. Un estudi que, en aquesta ocasió, s’ha centrat en les promocions titulades el 2017 i el 2020. S’agafen mostres de les dues promocions per tal de tenir dades dels que acaben d’obtenir el títol, com els que ja fa uns anys que van acabar els seus estudis.

Així, tal com ha apuntat la ministra Vilarrubla, l’estudi té un doble vessant: “d’una banda, permet conèixer l’adequació del perfil dels titulats a les demandes del mercat, i de l’altra, disposar d’una eina fidedigna a l’hora de millorar o repensar les formacions ofertes”. Enguany el Grup de recerca sociològica de l’ARI ha realitzat una total de 173 enquestes telefòniques a membres d’aquestes dues promocions i se’ls ha preguntat, entre altres, sobre seu lloc de treball, el temps transcorregut fins que van aconseguir feina, el tipus d’estudis que se’ls va demanar i la satisfacció amb diferents aspectes dels estudis realitzats.

Dels resultats de l’enquesta se’n desprèn que l’àmplia majoria de titulats que han volgut accedir al mercat laboral han trobat feina ràpidament: entre el 64% i el 70% van trobar-la o bé mentre encara estudiaven, o bé tan sols un mes després. Pel que fa al lloc i tipus de feina, gairebé la totalitat treballen a Andorra i d’aquests, un 70% dels que van titular-se el 2017 té un contracte indefinit i dels que van obtenir el títol ara fa sis mesos, un 54%. Pel que fa a la satisfacció amb la feina que desenvolupen, la mitjana de puntuació és de 8,7 en el primer grup i 8,8 en el segon. Destaca que entre els recentment titulats hi ha un 2% dels enquestats que diuen que treballen per compte propi, una opció que no es recull entre els que van titular-se el 2017.

Pel que fa a l’oferta de formació professional, la ministra ha destacat que enguany s’ha ampliat el nombre d’estudis formatius d’aquest tipus disponibles –amb l’aparició de la nova Formació Professional Inicial–. Aquesta oferta se suma a la ja existent tant del sistema educatiu andorrà com del sistema francès.

Finalment, entre tots els enquestats d’ambdues formacions, entre el 70 i el 80% asseguren que repetirien la formació per la qual van decidir-se, i gairebé tots ho farien al mateix centre educatiu. Entre els aspectes formatius que millor valoren, hi ha el treball en equip, l’aplicació pràctica, els idiomes i la comunicació oral.

TOTES LES NOTÍCIES