preso-sortLa Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, ha donat a conèixer aquest dimecres el projecte cultural i turístic “Perseguits i salvats” al grup de turoperadors d’Israel que van participar al Workshop Pirineus que va tenir lloc dimarts a l’Hotel Terradets de Cellers, a la comarca del Pallars Jussà.

Un total de 7 turoperadors israelians s’han desplaçat fins a la comarca del Pallars Sobirà per conèixer “in situ” alguns dels espais museístics que configuren el projecte “Perseguits i salvats” i han pogut seguir un petit tram d’una de les 4 rutes d’evasió dels jueus pel Pirineu de Lleida practicant el senderisme.

L’historiador i tècnic del Memorial Democràtic, Josep Calvet, ha estat la persona que ha guiat el grup de turoperadors durant la seva visita al Pallars Sobirà i els ha explicat el paper que van tenir els Pirineus com a lloc de fugida, que van fer servir uns 20.000 refugiats jueus i aliats durant la Segona Guerra Mundial per fugir de l’horror nazi.

Senyalització i promoció turística

El primer indret que han visitat ha estat la presó de Sort, on hi ha habilitat un espai museístic que permet seguir una explicació sobre aquest episodi de la Segona Guerra Mundial. A continuació s’han desplaçat amb autocar fins al poble de Tavascan, on han fet a peu un petit “tast” d’una de les 4 rutes de “Perseguits i salvats” fins a les Bordes de Noarre.

La Diputació de Lleida està acabant d’enllestir la senyalització de les 4 rutes d’evasió que configuren el projecte “Perseguits i salvats” i que afecten les comarques del Pallars Sobirà, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Pròximament també s’iniciarà la promoció turística d’aquests recorreguts, tant al mercat d’Israel com en l’àmbit estatal, amb l’edició de fullets i tríptics informatius i al web del Patronat de Turisme, amb informació traduïda en 6 idiomes: català, aranès, castellà, anglès, francès i hebreu.

Visites turístiques arreu del territori

Per divendres, 13 de juny, aquest mateix grup de turoperadors israelians visitarà com a cloenda de la seva estada a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, la Seu Vella de Lleida, la ciutat de Tàrrega a l’Urgell i el poble de Torà a la Segarra. A Torà faran una visita guiada per l’antic call jueu, situat al carrer Nou, en ple nucli antic d’aquesta localitat de la Segarra, i a la ciutat de Tàrrega, visitaran la nova sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell que sota el nom de Tragèdia al Call-Tàrrega 1348, exposa el llegat històric del passat jueu de la ciutat.

Al marge d’aquestes visites adreçades als turoperadors israelians, el conjunt de turoperadors que han participat al Workshop Pirineus especialitzats en senderisme i turisme actiu i procedents del Benelux, Alemanya, Portugal, Israel i també de la resta de l’Estat espanyol aquest dimecres han visitat l’Epicentre del Pallars Jussà, situat a Tremp, i demà dijous visitaran el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el romànic de la Vall de Boí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada