El  secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer, ha participat avui en la presentació del projecte FEDER “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”, impulsat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà. El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde d’Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, acompanyat de l’alcalde de Tremp, Joan Ubach; i l’alcalde de Senterada, Antoni Toló, ha presentat a Tremp el projecte que es desenvoluparà fins l’any 2020 i que compta amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, dels quals el Govern en finançarà 507.830 a través dels fons FEDER.
 
Ferrer ha destacat el fet que el Govern català destina els diners del FEDER directament al món local, perquè “siguin els municipis els que proposin els millors projectes“. I ha definit el projecte per impulsar turísticament el patrimoni cultural i natural del Pallars Jussà  com “un exemple perfecte de cooperació entre les administracions”. “Sense aquesta coordinació i suma d’esforços de totes les administracions implicades, aquest tipus de projectes no es podrien tirar endavant”, ha remarcat el secretari d’Administracions Locals.
 
El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde d’Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, ha subratllat que el projecte s’inclou en l’estratègia comarcal de divulgació i aprofitament sostenible del patrimoni natural i cultural com a eix de desenvolupament per avançar en la dinamització turística.
 
La iniciativa del Consell Comarcal del Pallars Jussà proposa nou actuacions distribuïdes per tota la comarca, entre les quals s’inclou la implantació d’un sender natural que revaloritzarà elements patrimonials com ara el pont romànic de Sant Jaume o les antigues adoberies. Aquesta acció es complementa amb la recuperació ambiental del parc del Pinell.
 
També s’impulsarà la tematització de la xarxa de senders per fer valer els  llocs per on transcorre i, concretament, al municipi de Senterada es preveu senyalitzar un seguit d’itineraris per donar a conèixer el patrimoni megalític d’aquesta part de la comarca. Posant un accent especial en els valors abiòtics (geològics i paleontològics), es senyalitzaran espais en el marc de la candidatura que s’impulsa a la comarca, perquè siguin reconeguts com a Geoparc per la Unesco.
 
Paral·lelament, i entre altres actuacions, es planteja la remodelació de la proposta expositiva del Museu Paleontològic i dels Dinosaures del Pirineu a Isona, per convertir-lo en el centre neuràlgic del senderisme a la comarca que ja interactua amb equipaments de comarques veïnes.
 
El projecte per impulsar turísticament el patrimoni cultural i natural del Pallars Jussà s’emmarca en la darrera convocatòria de l’eix 6 del  Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) 2014-2020, presentada pel Departament de Governació l’any passat. El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada