Projecció d’“Historias de la Edad de Oro” del director romanès Cristian Mungiu al Cineclub la Seu

Dijous 25 de maig, Cineclub la Seu d’Urgell projectarà el film “Historias de la Edad de Oro” del director romanès Cristian Mungiu, a les 22 hores a cinemes Guiu.

La dictadura de Ceausescu va ser pròdiga en llegendes urbanes, anècdotes insòlites que, certes o no, feien palès com tot el país estava governat per l’absurd. Mungiu en recopila cinc de ben conegudes en aquesta pel·lícula d’episodis escrita per ell i codirigida amb quatre cineastes més. Historias de la Edad de Oro entronca amb aquella capacitat que també tenia cert cinema espanyol i italià per desemmascarar la cara més fosca d’una època a través d’un humor costumista d’arrel negra. Els últims quinze anys del règim de Ceausescu van ser els pitjors de la història de Romania. No obstant això, la maquinària propagandística de l’època es refereix indefectiblement a aquell període com l’Edat d’or.

Històries de l’edat d’or és la combinació de diverses històries reals que es remunten a una època en què el menjar era més important que els diners, la llibertat més important que l’amor i la supervivència més important que els principis. Una pel·lícula formada per cinc capítols, cadascun d’ells dirigit per un director diferent. Els sis episodis que formen la pel·lícula retraten aquesta època des de diferents gèneres que van des de la comèdia al drama intens.

CRISTIAN MUNGIU

Abans de dedicar-se al cinema, va estudiar literatura anglesa i va exercir de mestre i periodista. Ha estat ajudant de direcció de Bertrand Tavernier i Radu Mihaileanu. Guardonat al Festival de Canes amb la Palma d’Or per Cuatro meses, tres semanas y dos días, i amb el Premi al Millor Guió per Más allá de las colinas.