Dintre del cicle dedicat a Kirk Douglas tot celebrant el centenari del seu naixement, conjuntament amb la filmoteca de les Terres de Lleida, aquest dijous 19 de maig el cineclub la Seu d’Urgell projectarà conjuntament amb la Filmoteca de les Terres de Lleida, la pel·lícula Paths of glory/Senderos de gloria de Stanley Kubrick, a les 22h a la sala 2 de cinemes Guiu.

França, 1916. En el transcurs de la Primera Guerra Mundial, l’atac suïcida de l’exèrcit francès contra la vital posició estratègica d’Agnoc esdevé una carnisseria estrepitosa a causa de la incompetència de l’alt comandament militar. Per tal d’ocultar els propis errors i escarmentar les tropes amb un càstig exemplar, el general Mirembeau convoca un consell de guerra contra tres soldats escollits a l’atzar pels seus superiors. Acusats injustament de covardia envers l’enemic, els tres caps de turc s’enfrontaran a la pena de mort.

Senderos de gloria es constitueix en una crítica brutal a la lògica implacable de la jerarquia militar i a l’horror de la guerra. Estudia i analitza el funcionament de l’exèrcit i els valors morals i ideològics que defensen els seus principals responsables. Kubrick porta fins a les últimes conseqüències la seva particular visió de l’exèrcit (i, per extensió, de la societat), dividit de manera radical en dirigents i els dirigits. No hi ha cap personatge ni cap pla intermig entre els oficials (els poderosos) i els soldats (els pobres i desvalguts), dos móns separats per insuperables diferències socials i ideològiques i entre els que no existeix cap mena de comunicació ni voluntat de diàleg.

Senderos de gloria seria prohibida de manera fulminant pel govern socialista francès de l’època que, sota les pressions de les associacions d’excombatents, consideraria el film com un atemptat contra els valors nacionals. La pel·lícula de Kubrick no s’estrenaria a França fins el 1972. A Espanya, prohibida durant més de vint anys pel govern franquista, s’exhibiria per primera vegada al Festival de Cinema de San Sebastià de 1980 en el marc d’una retrospectiva-homenatge al seu director.

Stanley Kubrick (Nova York, 26 de juliol de 1928 – Harpenden, Regne Unit, 7 de març de 1999) fou un famós i sovint controvertit guionista, productor i director de cinema estatunidenc, que destacà pel seu perfeccionisme tècnic i el seu intens simbolisme intel·lectual. Fou guardonat amb un Oscar i catorze nominacions en els seus quaranta-quatre anys de carrera cinematogràfica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada