Progrés i Iniciativa denuncien que el pressupost 2014 agreujarà més la crisi a la Seu

Els grups municipals a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, PSC-Progrés i ICV-EUiA, defensen una alternativa al pressupost 2014 on l’Ajuntament sigui un motor dinamitzador de la ciutat. Que es faciliti la creació de llocs de treball i es prioritzi les ajudes a les famílies de La Seu que ho passen malament.

Els dos grups municipals varen votar en contra del pressupost de l’any 2014, ja que condemna els urgellencs a patir, encara més, els efectes de la crisi, sense aportar cap idea que ajudi a la reactivació econòmica i sense estar al costat de les persones que pitjor ho estan passant.

Governar és prioritzar, i el pressupost del 2014 és un pressupost sense ambició, sense prioritats, excepte el pagament del deute a costa dels ciutadans i especialment dels més desfavorits, és un pressupost de resignació i d’anar fent.

Més impostos, menys serveis públics i més deute:

L’IBI, en 10 anys de govern de CIU, ha augmentat un 100% la seva recaptació. (De 1,9 a 3,8 milions d’€). Per tant, parlar de congelar els impostos, com fan L’alcalde Batalla i el regidor Fierro, és no dir la veritat. Només en els darrers 2 anys, el 2012 i el 2013 l’augment de l’IBI ha estat un 10 % general per a tots els ciutadans i un altre 10 % per a moltes famílies que varen veure modificat a l’alça els seus valors cadastrals. Per contra, no paren de tancar-se serveis públics municipals i de d’altres administracions públiques a La Seu. El tancament de la Llar d’Infants, Minuts Menuts, la quota dels menjadors escolars, el laboratori de salut animal, la disminució de serveis a l’hospital, el tancament de les delegacions de la Generalitat, etc.

Manca de transparència amb les societats municipals:

També es denuncia un creixent enterboliment de les finances i procediments públics a través de les societats municipals. Aquest fet limita el debat públic i el control de la bona gestió dels diners. La dinàmica actual de les societats Habitatge i Urbanisme La Seu S.L (HIULS), Parc del Segre S.A. i el Consorci d’Atenció a les Persones dificulten el control i el debat públic per part dels grups de l’oposició.

Els ajuts anticrisi no arriben a les famílies que ho necessiten:

En les liquidacions dels exercicis anteriors (2009, 2010, 2011 i 2012) es va constatar que l’Ajuntament només gasta entre el 30% i el 60% dels diners pressupostats per ajuts anticrisi. El 2009 es pressupostaven 175.000 €, i al 2014 aquesta mateixa partida és de 100.000 €., sabent que la crisi ha empitjorat i afecta a moltes més famílies. Tot fa pensar que, igual que els últims 5 anys, aquests diners no s’utilitzaran per pal·liar els efectes de la crisi ,ni per la reactivació.

Alguns exemples de mala gestió:

Durant el plenari també es van denunciar els continus exemples de mala gestió del diners de tots els ciutadans amb estudis que no s’utilitzen (per valor de més de 400.000 €), 90.000 € de la zona blava, 30.000 € per acomiadament improcedent de l’arquitecte municipal, 45.000 € en advocats, etc.

Inversions poc rentables:

L’Espai Ermengol, amb un cost de 1,5 milions d’euros, només rep un total de 1.400 visitants a l’any. Lluny de les prop de 18.000 visites anuals d’altres museus: com l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu o el Museu Diocesà de La Seu.