oscar-ordeigEl grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell donarà tot el seu suport a la proposta presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per garantir l’accés a l’habitatge dels ciutadans i ciutadanes de La Seu d’Urgell.

La proposta en qüestió recull l’elaboració d’un Pla Municipal d’Habitatge que contempli i reguli degudament les mesures de foment per evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges. També detectar els habitatges que es troben vuits permanentment, i de manera injustificada, instant els propietaris a posar-los als mercat de lloguer. Per últim, imposar multes coercitives si la desocupació persisteix, d’acord amb la normativa vigent.

Des de Progrés es recorda que l’actual crisi econòmica i social ha impactat de manera dramàtica a la vida de milers de famílies, portant a la impossibilitat de fer front a les quotes hipotecàries o del lloguer de la seva llar. Això ha suposat milers de desnonaments a Catalunya i a tot l’Estat Espanyol.

Segons les dades del Consell General del Poder Judicial des de 2007 i fins setembre 2013, a l’Estat Espanyol, ja s’han arribat a 500.000 execucions hipotecàries, de les quals, 96.927 a Catalunya.

A més, l’Estat Espanyol és l’estat europeu amb més habitatge buit, 13,7% del parc total (3 milions i mig de pisos, segons el darrer cens estatal d’habitatge de 2011) i amb un parc social d’habitatge clarament insuficient (menys d’un 2% de l’habitatge existent). El resultat són milers d’habitatges destinats exclusivament a una funció especulativa, eludint la funció social que segons l’article 33 de la Constitució Espanyola ha de complir el dret de propietat.

Progrés afirma que els Ajuntaments són els que reben a primera instància l’impacte social d’ aquesta situació al ser les més properes a la ciutadania. Motiu pel qual, han de donar respostes concretes a aquesta problemàtica.

La moció també recorda que l’article 41 de la Llei 18/2007, del Dret a l’Habitatge de Catalunya (LDHC) estableix com a utilització anòmala d’un habitatge la seva desocupació permanent i injustificada. Així mateix, en el punt 41.3, disposa que en aquests supòsits l’administració competent haurà d’obrir un expedient administratiu per realitzar els actes d’instrucció necessaris per determinar, conèixer i comprovar els fets sobre els quals haurà de dictar una resolució.

També l’aprovació de programes d’inspecció, la facilitació de garanties als propietaris d’immobles buits respecte al cobrament de les rendes i la reparació de desperfectes, l’impuls de polítiques de foment per la rehabilitació d’habitatges en mal estat, la possibilitat de cedir els immobles a l’Administració Pública perquè els gestioni en règim de lloguer i l’adopció de mesures de caràcter fiscal, tant de foment com penalitzadores.

El portaveu del grup municipal del PSC-Progrés, Òscar Ordeig, afirma que “ és lamentable que es mantinguin pisos buits dels bancs rescatats, mentre molta gent té greus problemes per accedir a un habitatge digne”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada