Progrés demana que les retallades al Pirineu siguin inferiors a la mitjana de Catalunya

Òscar Ordeig, portaveu del grup de Progrés a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, va demanar que el pressupost de la Generalitat de Catalunya pel 2013 tingués en compte la discriminació positiva del Pirineu, tal i com preveu la Llei de Muntanya catalana. Discriminació positiva tan per a les inversions com per a les retallades. D’aquesta manera, es demana que les retallades no siguin lineals ni iguals per a tothom, ja que en zones com el Pirineu, les conseqüències poden ser molt més devastadores que en d’altres parts del territori, per la manca d’alternatives de serveis.

Ordeig afirma que la Llei d’Alta Muntanya del 1983 ja reconeixia un tractament específic i una discriminació positiva de les zones de muntanya de Catalunya per tal d’evitar la despoblació i les dificultats econòmiques que han viscut durant molts anys.

Òscar Ordeig va traslladar aquesta petició al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en el marc de la reunió a Viella del Consell Rector de l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA).

La manca d’alternatives als serveis públics o inversions afecta sobretot, quan les retallades es fan a serveis bàsics, com hospitals, educació, carreteres o desenvolupament econòmic, entre d’altres.

Òscar Ordeig afirma que “cal recuperar la unitat dels anys 80 per tal de defensar els serveis i el futur del Pirineu. Sense un projecte clar i ambiciós per a tot el Pirineu serem un territori residual”.

(Text: Progrés)