Progrés de la Seu reclama aturar les retalles a les entitats que atenen persones amb discapacitat

progres-seuEl grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat una moció on es demana que s’aturin les retallades a les entitats que treballen amb persones amb discapacitat a les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran. D’aquesta manera, es dóna suport a al manifest de l’Agrupació d’entitats lleidatanes d’atenció a persones amb discapacitat (Federació Allem).

La Federació Allem, de la qual són sòcies 17 entitats de les terres de Lleida, el Pirineu i Aran que donen servei a aquestes persones, ha començat una recollida de signatures en defensa dels seus drets.

La moció que es sotmetrà a votació contempla l’adhesió del ple de l’Ajuntament a la defensa dels drets de les persones amb discapacitats intel·lectuals. També la sol·licitud del ple de l’Ajuntament al Parlament de Catalunya perquè blindi les partides pressupostàries que garanteixen la integració social i laboral d’aquestes persones i perquè recuperin la dotació aprovada en els pressupostos del 2010.

Progrés recorda que no hi ha una xarxa pública de serveis a les persones amb discapacitats intel·lectuals. Només existeixen subvencions i ajuts públics a les places que ofereixen entitats socials sense ànim de lucre. Per aquest motiu, les retallades del finançament públic a les esmentades places comporten automàticament la negació del dret a la igualtat d’oportunitats d’aquestes persones.

A més, sense centres, teràpies i serveis adequats es produeix la ruptura de la integració social i laboral de les persones amb discapacitats. És a dir, se’ls nega a la pràctica el dret a tenir una vida digna i, en la majoria de casos, a ser productius i contribuir amb la seva aportació al creixement del PIB. Aquest camí porta a la situació d’aïllament i marginació social que aquestes persones van viure fa 30 anys.

La mateixa ALLEM afirma que a Catalunya s’ha implantat fins ara un model d’integració social i laboral de les persones amb discapacitats intel·lectuals basat en el desenvolupament màxim possible de les seves capacitats o talents a través de centres creats per famílies i professionals del sector.

També que les retallades i les demores del finançament públic de les esmentades places afecten des del 2010 els centres que donen servei a aquestes persones i fan perillar el seu manteniment i continuïtat.

Per últim, la moció remarca que la manca de centres i serveis adequats pot provocar l’empitjorament de l’estat físic i mental d’aquestes persones. I en aquest cas, la majoria necessitaran tractaments i hospitalitzacions, l’import de les quals serà més elevat per a la societat que els serveis que reben fins ara.

El portaveu del grup municipal de Progrés, Òscar Ordeig, afirma que “animem a tots els ciutadans a participar de la recollida de signatures i també a exigir aturar les retallades a un col·lectiu tan vulnerable com aquest”.

TOTES LES NOTÍCIES