Professionals de l’Alt Pirineu i Aran analitzen els trastorns d’ansietat en infants i joves

Inauguració de la Jornada de Treball d’Atenció Primària de Salut i Salut Mental Infantil i Juvenil del Pirineu
Inauguració de la Jornada de Treball d’Atenció Primària de Salut i Salut Mental Infantil i Juvenil del Pirineu (Foto: ICS Pirineu)

Els trastorns d’ansietat en nens i adolescents han protagonitzat la IX Jornada de Treball d’Atenció Primària de Salut i Salut Mental Infantil i Juvenil, que s’ha celebrat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida. Gairebé 80 professionals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran han participat en aquesta trobada, concebuda com un espai de treball en xarxa entre professionals del Pirineu dels àmbits social, educatiu i de salut.

La jornada, que ha tingut lloc en format híbrid (presencial i en línia), l’han organitzat l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, el Servei Català de la Salut i Pediatria dels Pirineus. Tot i que habitualment té lloc al Pirineu, enguany s’ha celebrat a Lleida per a donar a conèixer l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida als professionals pirinencs, atès que aquest és el seu centre de referència en salut mental d’infants i adolescents.

Es calcula que els trastorns d’ansietat afecten entre un 3 i un 13% dels menors i són els de major prevalença entre els infants i els adolescents. A més a més, arran de la pandèmia els professionals s’han trobat amb un augment de la clínica ansiosa, fet que impacta en el funcionament personal, social, familiar i acadèmic dels nois i noies.

 

Exposició de casos

La benvinguda a la jornada ha anat a càrrec del gerent de l’hospital, Jaume Capdevila; el director de sector de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, i la cap de l’Àrea infantil i juvenil de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Vanessa Pera. Durant la conferència inaugural, Immaculada Insa, psiquiatra de la Unitat terapèutica-educativa Acompanya’m, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha parlat de les noves actualitzacions en l’àmbit de l’abordatge farmacològic en els casos de trastorns d’ansietat en infants i joves.

A continuació, la pediatra del CAP Sort Rebeca Aishling ha defensat, partint del cas clínic d’un infant amb dificultats per caminar, que l’ansietat pot ser la causant de trastorns psicosomàtics, que es poden traduir en expressió física de malestar emocional. Segons ha indicat Aishling, “aquesta situació es preveu que vagi en augment”. Així mateix, Itziar Fernández, psicòloga del CSMIJ Sant Joan de Déu Terres de Lleida, ha fet referència al mindfulness, que assegura que pot convertir-se “en una eina molt útil a l’hora de detectar i abordar l’ansietat i l’estrès en els professionals”.

Per la seva banda, el psicòleg clínic del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Sergio Bodas, ha exposat diferents eines d’abordatge psicològic en l’atenció a nens i joves amb trastorns d’ansietat. Bodas ha exposat aspectes com el fet que “enlloc de centrar-se a eliminar els símptomes d’aquesta ansietat, el que cal fer és perdre’ls la por i prendre’n consciència sense jutjar-los”.

La jornada s’ha emmarcat en un dels objectius del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, en què la salut mental i el benestar emocional esdevenen prioritaris.

[do_widget id=category-posts-pro-64]