La  delegada territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alt Pirineu i Aran, la Sra. M. Rosa Amorós, ha presidit avui a Tremp la primera reunió del Consell territorial consultiu i de coordinació de salut pública de l’ Alt Pirineu i Aran.

Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha comptat també amb la presència dels representants dels diferents departaments de la Generalitat; del secretari de Salut Pública, el Sr. Joan Guix; la subdirectora general de Coordinació de la Salut Pública a la Catalunya Central, Camp de Tarragona, Lleida, Alt Pirineu i Aran i Terres de l’Ebre, la Sra. Mercè Bieto; representants del món local; acadèmic; tercer sector; teixit associatiu; col·legis professionals; així com dels proveïdors de salut.

Aquest consell és un òrgan amb base territorial per treballar de forma transversal la salut en totes les
polítiques.

La confluència de factors econòmics, socials, polítics i ambientals, el que coneixem com a determinants socials de la salut, configuren la forma de viure i emmalaltir de les persones. El 80 per cent d’aquests determinants es troben fora del sistema sanitari.

El pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) aprovat pel Govern l’any 2014 vol precisament incidir en els determinants socials de la salut amb accions realitzades en àmbits no sanitaris. La millora de la qualitat de l’aire, l’augment de la seguretat viària i l’esforç per disminuir el fracàs escolar són exemples d’actuacions sectorials amb impactes en salut.

En el marc d’aquesta sessió del Consell s’ha presentat un primer diagnòstic de salut del territori a partir de les dades demogràfiques, de desigualtat, i d’acord amb els indicadors bàsics de salut, estils de vida i determinants socials per dur a terme una estratègia de salut a totes les polítiques .

En aquesta primera reunió ha quedat pales que la salut és un bé individual, però també és un patrimoni comú a cuidar i una responsabilitat de tots que mereix l’esforç conjunt de tots per promoure la salut, l’equitat i la sostenibilitat, en la línia dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de
l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Fruit del debat generat, on han estat presents les especificitats i necessitats percebudes des d’aquestes comarques, s’han identificat diferents oportunitats de millora que es treballaran en comissions tècniques.

La delegada territorial del Govern, M. Rosa Amorós ha valorat molt positivament el fet que s’hagi escollit l’Alt Pirineu i Aran com a territori pioner a tot Catalunya per iniciar els Consells territorials consultius i de coordinació de Salut Pública, ja que a diferència de la resta del país, l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, com a territori de muntanya té els condicionants de la comunicació, les estratègies d’actuació i la cohesió interna, fet que suposa un esforç afegit de l’administració per oferir els serveis amb la màxima qualitat.

En aquest sentit, Amorós creu crucial la creació d’aquest consell com una font de treball transversal entre les diferents administracions per conciliar les actuacions en salut, clau per millorar aspectes com la qualitat de vida dels ciutadans, augmentar la capacitat d’aprenentatge, enfortir les famílies i comunitats, així com millorar la productivitat, i per tant contribuir al creixement econòmic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada