El Banc de Sang i Teixits de Catalunya ha comunicat al Govern que a finals del mes d’agost va ser lliurada per a trasplantament la primera unitat de sang de cordó obtinguda mitjançant el Programa de Donació de Sang de Cordó d’Andorra. Aquest fet justifica l’esforç nacional realitzat alhora que recolza la qualitat del procediment que s’ha establert per a l’obtenció, validació, transport, processament, criopreservació i emmagatzematge de les mostres viables.

Les xifres de l’any 2013 situen el programa públic de donació d’unitats de sang cordó umbilical del Principat entre un dels millors del programa Concòrdia per la seva elevada participació i adhesió ciutadana i els elevats nivells de qualitat assolits.

En concret, l’any 2013 es van poder admetre al programa 238 donants, dels quals 220 van acabar materialitzant la donació del cordó umbilical. Amb tot, un cop aplicats els criteris de qualitat que han de complir les mostres recollides, 135 van poder ser trameses al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya per poder ser processades. Finalment, 19 d’aquestes mostres van poder superar tots els tests de control qualitatiu per a ser definitivament admeses a criopreservació i inscrites al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO).

Els experts apunten que les dades evidencien la seva plena consolidació tot just tres anys després de la seva creació i posta en marxa. Des del Govern es vol agrair molt especialment la participació i adhesió ciutadana a aquests programa, que ja ha permès fer realitat aquest primer lliurament per a un transplantament a una persona necessitada, fent extensiva i reforçant la voluntat de la cooperació i solidaritat andorranes a la comunitat internacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada